Ploile torenţiale au afectat Clujul. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 73 de ani, din satul Ciuleni, comuna Mărgău, a fost luat de viitură în momentul în care se afla într-o anexă a gospodăriei. O cantitate masivă de apă scursă de pe versanţi a format un puhoi ce a distrus totul în cale. Omul a fost găsit mort câteva sute de metri distanţă de casa sa. La faţa locului s-a deplasat o comisie de specialitate condusă de către subprefectul judeţului Cluj, Mihnea Remus Iuoraş, iar printr-un Ordin al Prefectului va fi făcută o evaluare a pagubelor materiale din zona respectivă.
Căderi masive de precipitaţii au fost şi în comuna Măguri Răcătău. Ploaia torenţială a făcut ca albia cursului de apă Păltiniţa, afluent al Someşului Rece, să crească cu 2 metri faţă de cota normală şi care a distrus mai multe podeţe, în special drumul forestier din aceea zonă. Prefectul Judeţului Cluj a dispus, ca prime măsuri, ca Apele Române Cluj să pună la dispoziţia autorităţilor publice locale utilajele necesare, alături de cele ale primăriei comunei Măguri Răcătău, pentru ca infrastructura distrusă să fie refăcută în regim de urgenţă pentru a evita apariţia izolării unor gospodării. De asemenea, prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie de evaluare şi de stabilire a măsurilor pentru evitarea apariţiei unor astfel de situaţii pe termen lung. O comisie evaluează acum situaţia, urmând a face propuneri de refacere a zonei afectate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, de altfel, o averizare pentru fenomene imediate, valabilă până la miezul nopţii care se va manifesta prin scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi
creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de atenţie. Bazine afectate: Crişul Repede, Someşul Mic (judeţele Bihor, Cluj şi Sălaj) şi afluenţii Someşului din judeţul Sălaj (Almaş, Agriş, Poiana).

Related posts

Leave a Comment