Credincioșii greco-catolici din Cluj au lansat o petiție care va fi înaintată celor 10 deputați și celor patru senatori care reprezintă județul în Parlamentul României. Greco-catolicii le cer parlamentarilor să voteze o reglementare care să prevadă consimțământul părinților pentru orele de Educație Sexuală.
Aceste ore sunt incluse în lecțiile de Educație Sanitară. În esență, greco-catolicii doresc să aibă dreptul de a consulta conținutul acestor lecții și să evite situația în care copiii lor să fie obligați să studieze lecții cu un conținut ideologic contrar doctrinei sociale a Bisericii Catolice. Inițiativa s-a născut în contextul unor dezbateri legate de dorința unor activiști de extrema-stângă de a înlocui cuvintele ”mamă” și ”tată” cu ”părinte 1” și ”părinte 2”, precum și în contextul în care reprezentanții extremei stângi au încercat să impună lecții prin intermediul cărora copii de patru ani sunt învățați să își descopere propriul trup prin… masturbare.
Greco-catolicii clujeni afirmă că petiția lor nu urmărește îngrădirea nici unui drept al nimănui. Mai mult, ei afirmă că există un precedent referitor la exprimarea consimțământului prealabil al părinților referitor la educarea copiilor. Astfel, acest consimțământ este necesar pentru orele de Religie. ”Cerem aplicarea aceluiași principiu deja statuat: pentru că părinții au responsabilitatea de a asigura o educație adecvată copiilor lor, este necesar ca ei să aibă un cuvânt de spus în privința materiilor pe care le studiază cei mici”, a spus unul dintre reprezentanții Parohiei Greco-Catolice Andrei Mureșanu.
Această poziție nu este una singulară. Există o atitudine identică și în rândurile credincioșilor romano-catolici. Potrivit e-communio.ro, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, președintele Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, afirmă: „Considerăm că este necesar ca părinții să fie informați cu privire la conținutul orelor de educație sanitară care includ componente de educație sexuală. Educația copiilor nu începe odată cu programa școlară, părinții fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri”.
„Solicităm, așadar, reprezentanților din Parlamentul României să dezbată și să adopte legea în aceeași formă, adică adoptându-se modificările din 2020 care prevăd acordul scris al părinților pentru programele de educație sanitară care includ componente de educație sexuală. Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinților și în cazul orelor de religie. Constituția României garantează dreptul oricărui părinte de a-și formacopiii conform convingerilor lor etice și religioase. Cum putem pregăti generația tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simțul civic și solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simț de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forțelor, atât din partea confesiunilor, dar și printr-o susținere a educației de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, susține ÎPS Aurel Percă.