Se transmite virusul Sars Cov 2 de la mamă la făt? Dar de la mamă la nou-născut? O mamă cu COVID-19 naște prematur? La aceste întrebări, dar și la altele legate de sarcină și naștere în pandemie răspunde prof. dr. Daniel Mureșan, medic primar obstetrică și ginecologie, la Clinica Ginecologie I din Cluj-Napoca, invitat la Doctor online, de la Via Cluj TV.
”Din câte se știe în prezent, pentru că deja au existat în lume sute de mii de gravide care au avut această infecție și o mare parte au fost urmărite, nu se există dovezi clare asupra unei transmiteri directe verticale, îi spunem noi, de la mamă la embrion sau la făt în timpul sarcinii, astfel încât riscul de malformații sau de avort în primul trimestru nu pare să fie mai mare decât în populația generală. Tot ce există este un risc de naștere prematură în trimestrul trei. Dar aici deja este discutabil. O mare parte din nașterile care sunt cu două-trei săptămâni înainte de termen (ceea ce nu este deosebit) pot să fie date de apariția bolii, de severitatea ei sau de declanșarea spontană”, a spus prof. dr. Daniel Mureșan.
Această ediție a Doctor online este realizată cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu„ din Cluj-Napoca.