Pelerinaj greco-catolic la Roma cu ocazia beatificării Papei Ioan Paul II“Santo subito! – Sfânt cât mai repede!” sunt cuvintele strigate de mulţimea de credincioşi atunci, la începutul lunii aprilie, 2005, în Piaţa San Pietro din Roma, la înmormântarea Papei Ioan Paul II. Sub imperiul acestor cuvinte aclamate atunci a avut loc duminică, 1 mai, beatificarea Papei Ioan-Paul II, în aceeaşi Piaţă San Pietro din Roma, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrată de actualul Papă, Benedict al XVI-lea. La eveniment au participat sute de mii de pelerini veniţi din toate colţurile lumii, în timp ce alte câteva milioane, prin intermediul mijloacelor mass-media, au viyionat sau au ascultat transmisia în direct a acestui major eveniment din viţa Bisericii Catolice.

Radio Vatican informează că, după Liturghia de beatificare, rămăşiţele trupeşti ale noului fericit ridicat la cinstea altarelor au fost expuse spre venerare în Bazilica San Pietro, în faţa Altarului Confesiunii, unde credincioşii au avut ocazia să petreacă un moment de rugăciune. Ulterior, rămăşiţele Fericitului Papă Ioan Paul II au fost transferate în Capela „Sf. Sebastian” din Bazilica San Pietro, loc ce se află între Capela Pieta şi Capela Preasfântului Sacrament..

Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla a fost reprezentată, în primul rând, de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhial, singurul ierarh catolic român care a primit hirotonirea episcopală prin punerea mâinilor Papei Ioan Paul al II-lea. Înainte de plecarea spre Roma, PS Florentin a reamintit cu bucurie, dar şi cu emoţie, secvenţe din şirul întâlnirilor cu Fericitul Papă, discuţiile purtate cu ocazia vizitelor ad limina, sau cu alte ocazii, rolul decisiv pe care l-a avut Ioan-Paul II în reorganizarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, după căderea regimului comunist, cădere care în mare măsură tot lui i se datorează. „Primele noi generaţii de episcopi greco-catolici români – după cum a subliniat episcopul clujean – au primit Bulele Pontificale cu sigiliul şi semnătura Pontifului Ioan-Paul al II-lea. El este cel care a refăcut structura ierarhică a Bisericii Greco-Catolice după perioada de persecuţie: decembrie 1948 – decembrie 1989. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre”.Totodată, la Roma, cu această ocazie au fost prezenţi mai mulţi pelerini greco-catolici şi romano-catolici din România, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici. Un grup mare de tineri din AsociaţiaTtineretului Român Unit ASTRU-Cluj au făcut acest pelerinaj al bucuriei, în care speră ca personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea să le atingă sufletele aşa cum a făcut-o cu multe alte generaţii de tineri catolici cărora, Fericitul Papă le-a acordat o atenţie specială, stabilind pentru ei, din 1984, o Zi Mondială a Tineretului. De asemenea, la aceste evenimente memoriale din Roma au fost prezenţi şi studenţi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj, într-un în pelerinaj la Biserica Mamă a Bisericilor, însoţiţi de Pr. rector Călin Bot şi de preoţi formatori spirituali. Seminariştii clujeni i-au întâlnit acolo pe colegii lor, studenţii români de la Colegiul greco-catolic „Pio Romeno” care studiază şa universităţile din Roma, şi care împreună au participat la ceremoniile legate de beatificare.

Mulţi români păstrează încă vie amintirea zilelor de 7-9 mai 1999, când Papa Ioan-Paul al II-lea s-a aflat la Bucureşti. Era primul Pontif Roman care călca pe pământul românesc şi prima vizită a Papei Ioan-Paul al II-lea într-o ţară majoritar ortodoxă (http://www.papainromania.ro/index.php ). Papa a rostit atunci un mesaj de iubire şi speranţă pentru ţara noastră: „Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa Centrală şi cea Orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de , vin la tine în numele lui Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, şi al Preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Christos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu”. (http://www.youtube.com/watch?v=56QUiF39iOk ).

„Sunt cuvinte care ne rămân, de acum, rostite de un Fericit al Bisericii, de un mijlocitor la Tronul Gloriei Cereşti pentru noi, pentru unitatea Bisericii lui Hristos şi pentru mântuire. Să ne rugăm pentru împlinirea lor, să ne rugăm, invocând mijlocirea Fericitului Ioan-Paul al II-lea, care, din Casa Tatălui Ceresc, ne cheamă acum spre Înviere”, după cum este menţionat în textul comunicatului Biroului de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla despre beatificarea Papei ioan Paul II.

Related posts

Leave a Comment