Pasagerii care refuză verificarea cu scanerele corporale în M. Britanie nu se vor putea îmbarca

Pasagerii care vor refuza să fie verificaţi cu ajutorul scanerelor corporale pe aeroporturile din Marea Britanie nu se vor putea îmbarca pentru destinaţiile dorite, relatează Daily Mail în ediţia electronică.
Dispozitivele, a căror instalare a fost condamnată virulent de militanţii pentru libertăţile civile, au fost puse în funcţiune luni la aeroportul Heathrow, din Londra, şi la cel din Manchester.
Decizia, care a fost criticată dur de organizaţiile care militează pentru libertăţile civile potrivit cărora folosirea scanerelor reprezintă o invadare a intimităţii, a fost luată ca urmare a atentatului eşuat comis de Crăciun la Detroit, în urma căruia nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a fost acuzat de tentativă de detonare a unui avion ce urma să aterizeze la Detroit.
Ministrul Transporturilor, Lord Adonis, afirmă că “în viitorul apropiat, numai o mică proporţie din pasagerii ce călătoresc cu avionul vor fi selectaţi pentru a fi scanaţi”. “Dacă un pasager este selectat pentru a fi scanat şi refuză, nu se va putea urca” la bordul avionului.
Potrivit acestuia, un cod de procedură va reglementa felul în care vor fi folosite imaginile şi ce pasageri vor fi verificaţi. Ministerul Transporturilor a publicat un cod de procedură cu caracter temporar referitor la folosirea scanerelor. Angajatul care acţionează dispozitivul nu trebuie să vadă imaginea, iar persoana autorizată să o analizeze trebuie să se afle într-o altă încăpere. Imaginea nu poate fi salvată, imprimată sau transmisă.
Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului a avertizat că prin folosirea scanerelor sunt încălcate prevederile referitoare la intimitate din cadrul drepturilor omului. Scutirea scanării minorilor, care era aplicată pe durata testelor realizate pe aeroportul din Manchester cu aceste dispozitive, a fost eliminată.

Related posts

Leave a Comment