Papa Francisc a cerut rugăciuni pentru roadele călătoriei în Turcia

Papa Francisc a folosit audienţa generală din Piaţa San Pietro, de miercuri, 3 decembrie 2014, pentru a reparcurge vizita de trei zile din Turcia – o călătorie sub semnul reconcilierii, al dialogului ecumenic şi al apropierii faţă de refugiaţi. Pontiful a cerut rugăciuni pentru pacea în regiune. A plouat în Piaţa San Pietro, dar în ciuda vremii urâte, credincioşii au participat şi de această dată cu miile la audienţa generală. În cateheză, Pontiful a reparcurs câteva dintre momentele recentului său pelerinaj în Turcia, mulţumindu-le din nou celor care, începând de la instituţii şi de la Conferinţa Episcopală, au lucrat pentru ca această vizită să aibă succes, potrivit Catholica.ro.Papa a amintit călătoriile în Turcia ale predecesorilor săi, Papii Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, vorbind şi despre rolul pe care l-a jucat Papa Ioan al XXIII-lea pe când era delegat pontifical în Turcia. Este vorba, a subliniat el, despre o ţară, “îndrăgită de orice creştin, în special pentru că a dat naştere Apostolului Paul, pentru că a găzduit primele şapte Concilii şi pentru prezenţa, aproape de Efes, a ‘casei Mariei’. Tradiţia ne spune că acolo a trăit Preasfânta Fecioară Maria, după Coborârea Duhului Sfânt.”

A evidenţiat apoi că a abordat tema violenţei în dialogul cu autorităţile ţării, în majoritate musulmană, dar având o Constituţie care garantează laicitatea statului. “Tocmai uitarea lui Dumnezeu, şi nu glorificarea Sa, generează violenţă. Pentru aceasta am insistat asupra importanţei ca musulmanii şi creştinii să se angajeze împreună pentru solidaritate, pentru pace şi dreptate, afirmând că fiecare stat trebuie să asigure cetăţenilor şi comunităţilor religioase o reală libertate de cult”. Papa a amintit apoi vizita sa la “câteva locuri-simbol ale diferitelor confesiuni religioase prezente în Turcia”, şi a pus accentul pe invocarea ecumenică a Duhului Sfânt în Catedrala din Istanbul.

“Poporul lui Dumnezeu, în bogăţia tradiţiilor şi articulaţiilor sale, este chemat să se lase condus de Duhul Sfânt, în atitudine constantă de deschidere, de docilitate şi de ascultare. În drumul nostru de dialog ecumenic şi al unităţii noastre, al Bisericii noastre Catolice, Cel care face totul este Duhul Sfânt. Nouă ne revine să îl lăsăm să facă, să îl primim şi să urmăm inspiraţiile Sale.” Împreună cu Patriarhul Bartolomeu I, a reînnoit “angajarea reciprocă de a continua pe drumul spre restabilirea comuniunii depline dintre catolici şi ortodocşi”, şi împreună au semnat o Declaraţie comună. “Acest act a avut loc la sfârşitul unei solemne Liturghii din sărbătoarea Sf. Andrei, la care am asistat cu mare bucurie şi care a fost urmată de dubla binecuvântare împărţită de Patriarhul de Constantinopol şi de Episcopul de Roma.”

Sfântul Părinte a amintit apoi de ultima sa întâlnire din Turcia, frumoasă şi dureroasă în acelaşi timp: cea cu un grup de tineri refugiaţi, găzduiţi de salezieni. “Era foarte important pentru mine să întâlnesc câţiva refugiaţi din zonele de război din Orientul Mijlociu, atât pentru a le exprima apropierea mea şi a Bisericii cât şi pentru a sublinia valoarea primirii, în care şi Turcia este foarte angajată… Mulţumesc mult tuturor acelor persoane care lucrează cu refugiaţii. Şi să ne rugăm pentru toţi refugiaţii şi pentru ca să fie înlăturate cauzele acestei plăgi dureroase.”

Pontiful a cerut şi o rugăciune pentru pacea în regiune: “Iubiţi fraţi şi surori, Dumnezeu atotputernic şi milostiv să continue să ocrotească poporul turc, pe guvernanţii săi şi pe reprezentanţii diferitelor religii. Fie ca ei să poată construi împreună un viitor de pace, aşa încât Turcia să poată reprezenta un loc de coexistenţă paşnică între religii şi culturi diferite. În afară de aceasta, să ne rugăm pentru ca, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Duhul Sfânt să facă rodnică această călătorie apostolică şi să favorizeze în Biserică fervoarea misionară, pentru a vesti tuturor popoarelor, în respect şi în dialog fratern, că Domnul Isus este adevăr, pace şi iubire.”

Related posts

Leave a Comment