Radu Șerban a venit pe lume într-una dintre cele mai ilustre familii din Țara Românească. Tatăl său, Șerban, era unul dintre fiii domnitorului Neagoe Basarab iar mama sa provenea din bogata și influenta familie a boierilor Craiovești.
Radu Șerban poseda cel mai întins domeniu boieresc, care includea 71 de sate și de părți de sate, la care se adăuga zestrea adusă de soția sa, Elina, fiica banului Udriște. Mihai Viteazul a fost cel care l-a promovat în dregătorii. În timpul domniei acestuia, Radu Șerban a devenit mare paharnic. S-a dovedit și un iscusit conducător de oști.
După asasinarea lui Mihai Viteazul, în 1601, Radu Șerban a devenit conducătorul grupării de boieri care dorea să continue politica domnitorului Unirii. El a fost sprijinit de nepoții săi, frații Preda, Stroe și Radu Buzescu.
Radu Șerban a luptat, în primele luni de domnie, cu Simion Movilă, care fusese instalat domnitor al Țării Românești de către oastea trimisă de cancelarul Poloniei, Jan Zamoyski, și de cea trimisă de domnitorul Moldovei, Ieremia Movilă. Apoi, după ce a reușit să îl alunge pe Simion Movilă, Radu Șerban a luptat cu Radu Mihnea, susținut de Imperiul Otoman. Radu Șerban s-a aliat cu Imperiul Habsburgic, care l-a sprijinit cu oști și cu bani. Cu ajutorul Habsburgilor, în 1602, a reușit să îi înfrângă pe tătarii chemați de Simion Movilă.
Duel eroic
În lupta de la Teișani, s-a consumat unul dintre cele mai eroice dueluri din istoria Țării Românești: în fața oștilor, Stroe Buzescu l-a înfruntat, l-a învins și l-a decapitat pe nepotul hanului tătar Ghazi Ghirai, un luptător considerat invincibil. Stroe Buzescu a murit și el, câteva zile mai târziu, din cauza rănilor primite. Radu Șerban a obținut o victorie importantă împotriva unei oști tătărăști mult mai numeroase.
Citește mai multe despre soarta lui Radu Șerban pe RFI.ro.