Pagina de istorie: Refugiul Parlamentului României la Iași

În data de 9 decembrie 1916, Regele Ferdinand I deschidea solemn lucrările Parlamentului refugiat la Iași. Deschiderea lucrărilor Parlamentului a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național, transformat în sediu al Adunării Deputaților scrie RFI în Pagina de istorie.

Anul 1916 a fost unul al marilor speranțe și al marilor dezamăgiri. În august 1916, România a intrat în război împotriva Puterilor Centrale cu speranța eliberării Transilvaniei. Însă înfrângerile din Dobrogea, precum cea de la Turtucaia și ofensiva masivă a armatelor austro-ungară și germană, au dus la pierderea Dobrogei, a Olteniei și apoi a Munteniei.

Din octombrie, Regele Ferdinand I a decis retragerea în Moldova. Bucureștiul a fost ocupat de armatele Puterilor Centrale. În Moldova s-au refugiat Familia Regală, Guvernul, Parlamentul, armata și sute de mii de oameni care fugeau din calea războiului. Iașiul a devenit capitala de război a României, iar Moldova era ultimul pământ românesc liber.

Refugiul a însemnat greutăți neobișnuite. La începutul anului 1916, Iașiul avea 78.000 de locuitori. La finalul anului, avea 350.000 de locuitori, dintre care 200.000 de refugiați.

Existau boli care provocau o mortalitate ridicată, precum tifosul. De asemenea, exista o mare penurie de alimente. Regina Maria își amintea că erau zile în care pe masa Familiei Regale era doar fasole. Refugiații au fost cazați în locuințele ieșenilor, în poduri, în magazii și în chiliile mănăstirilor.

Pe malurile Bahluiului au fost amenajate barăci de lemn pentru refugiați. În aceste condiții grele, Armata Regală Română a renăscut cu ajutorul misiunii militare franceze, conduse de generalul Henri Berthelot.

În 1917, Armata Regală Română a fost capabilă să se apere cu succes, să obțină victorii însemnate și să înceapă eliberarea teritoriului național.

La Iași, clădirile publice și-au schimbat destinația. Familia Regală locuia în actualul Palat al Copiilor. Regele Ferdinand I își exercita funcțiunile publice în actualul Muzeu al Unirii.

Citește mai mult pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment