Pagina de istorie: Nicolae Titulescu, artizanul păcii din Europa centrală

În 4 martie 1882, la Craiova, se năștea unul dintre cei mai mari diplomați români: Nicolae Titulescu. El a fost arhitectul aranjamentelor de securitate din Europa Centrală și de Est, care au transformat România într-un actor deosebit de influent. Această influență s-a concretizat în rolul de pivot al României în alianțele regionale din perioada interbelică, precum și în faptul că Nicolae Titulescu a fost singura personalitate aleasă de două în prestigioasa funcție de președinte al Societății Națiunilor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Nicolae Titulescu a venit pe lume într-o familie înstărită. Tatăl său a fost prefect și deputat. Nicolae Titulescu a studiat la Liceul Regele Carol I din Craiova, apoi a studiat Dreptul la Paris. Întors în țară, a fost numit profesor la Universitatea și Iași, apoi la cea din București.

A intrat în politică și a devenit membru al Partidului Conservator Democrat, pe listele căruia a fost ales deputat. Nicolae Titulescu a fost profund influențat de mentorul său, Take Ionescu. A devenit ministru în guvernul de coaliție cu PNL.

La începutul Primului Război Mondial, a militat pentru Unirea Transilvaniei cu România. S-a afirmat ca un politician capabil și inteligent în timpul guvernării lui Take Ionescu, de după război.

După moartea lui Take Ionescu, Partidul Conservator Democrat a fuzionat cu Partidul Național Român condus de Iuliu Maniu, care din 1926, a devenit PNȚ. Între 1928 și 1936, Nicolae Titulescu a avut mai multe mandate de ministru de Externe. Astfel, a avut ocazia să ducă mai departe munca lui Take Ionescu.

Arhitectul alianțelor

A devenit arhitectul alianțelor care au transformat România într-un jucător important în politica internațională. Astfel, România era, din 1921, membră a Micii Înțelegeri, alături de Iugoslavia și de Cehoslovacia. Cele trei țări au fost capabile să acționeze la unison, ceea ce a transformat înțelegerea lor în echivalentul unei mari puteri.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment