Pagina de istorie: Milan Obrenovici, regele Serbiei născut în Moldova

Una dintre cele mai importante figuri din istoria modernă a Serbiei este cea a primului rege sârb, Milan Obrenovici. Este vorba de un rege născut în Moldova, a cărui mamă era de origine română, scrie RFI în Pagina de istorie.

Milan Obrenovici a venit pe lume în 1854, la conacul mamei sale din Mărășești. Mama sa, Maria Elena Catargiu, provenea dintr-o veche familie boierească. Tatăl său era membru al dinastiei Obrenovici. Unchiul său era principele Miloș Obrenovici, cel care restaurase statalitatea Serbiei, care avea statutul de vasal al Imperiului Otoman.

Povestea familiei Obrenovici

Familia Obrenovici era în exil, pentru că pe tronul sârbesc urcase familia Karageorgevici. La scurtă vreme după venirea pe lume a tânărului principe Milan, părinții săi au divorțat. Tatăl său a murit în 1861, iar mama sa, cunoscută în istoriografia sârbească sub numele de Maria Obrenovici. Ea a devenit amanta domnitorului român Alexandru Ioan I Cuza. Acesta nu avea nici un copil legitim. Însă cu amanta sa a avut doi fii, Sașa și Dimitrie, care au fost recunoscuți ca urmași legitimi de către domnitorul român. În aceste condiții, Milan Obrenovici a fost adoptat de către unchiul său, Mihailo al III-lea, care urcase pe tronul sârbesc.

Milan Obrenovici a fost educat în Serbia, apoi la Paris. În 1868, după asasinarea unchiului său, a fost declarat principe al Serbiei, însă puterea efectivă era exercitată de prim-ministrul Jovan Ristici, care a fost proclamat regent.

Milan Obrenovici a preluat puterea după ce a devenit major și a încercat să transforme Serbia într-o monarhie constituțională. La început, politica sa externă s-a bazat pe Rusia, însă, după ce țarul Alexandru al III-lea l-a tratat cu ostilitate, s-a reorientat spre Austro-Ungaria. Acest gest a provocat nemulțumirea sârbilor pro-ruși, care l-au acuzat pe principe că ar fi transformat Serbia într-un vasal al Vienei.

Citiți mai mult în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment