Pagina de istorie: Marea pană de curent din 1977 din New York, un scenariu apocaliptic

Cea mai mare metropolă americană, New York, rămânea, în 13 iulie 1977, în beznă totală, în urma unei pene de curent care a durat 25 de ore. A fost o noapte de coșmar din cauza sutelor de incendii provocate, dar și din cauza jafurilor și violenței de stradă.

Chiar dacă nu era pentru prima dată când autoritățile americane se confruntau cu așa ceva, acestea au scăpat situația de sub control scrie RFI în Pagina de istorie.

13 iulie 1977 nu a fost o zi de vineri, ci a fost o zi banală de miercuri. Cel puțin așa a părut până la ora 9 și 34 de minute seara, când întregul New-York rămânea în beznă totală, după ce sistemul de furnizare a energiei electrice a fost lovit de fulgere succesive. Orașul avea să rămână în întuneric pentru 25 de ore. Pana de curent a dus la declanșarea unor evenimente în lanț pe care cei mai mulți americani de rând le-au considerat apocaliptice.

Situație scăpată de sub control

La început, autoritățile au crezut că au de-a face cu o pană scurtă de curent. Polițiștii au fost trimiși pe străzi să dirijeze circulația îngreunată de oprirea semafoarelor, iar la spitale au fost trimise generatoare de electricitate.

Însă o parte a populației new-yorkeze, în special din zonele cele mai sărace, a profitat de bezna instalată în oraș pentru a jefui orice magazin îi ieșea în cale. Practic, așa cum au constatat autoritățile mai târziu, jefuitorii au luat absolut tot, de la mâncare, mobilă, televizoare și alte electrocasnice, la medicamente sau chiar… dopuri de chiuvetă. Dintr-o reprezentanță auto au fost furate 50 de mașini nou-nouțe, în valoare de peste 250.000 de dolari. În total, au fost jefuite și distruse peste 2000 de magazine.

Cei care au făcut jafuri nu s-au limitat la atât. Potrivit The Times, pompierii au avut de stins peste 1000 de incendii în noaptea groazei, de șase ori mai multe decât în mod obișnuit. În plus, au avut și peste 1700 de alarme false.

Primarul New York-ului a declarat starea de urgență. De seara și până dimineața, polițiștii au arestat peste 3500 de oameni. O estimare a pierderilor cauzate de marea pană de curent new-yorkeză s-ar ridica la mai mult de un miliard de dolari.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment