La 6 iulie 1415, teologul reformator ceh Jan Hus a fost declarat eretic şi condamnat de Biserica Catolică la arderea pe rug. Acest lucru se întâmpla cu o sută de ani înainte ca Martin Luther să fi declanșat Reforma protestantă. Erou naţional al poporului ceh, iniţiator şi conducător al mişcării populare husite, creator al limbii literare cehe, Jan Hus a fost ars pe rug împreună cu manuscrisele sale.
Execuţia lui Hus şi prigoana declanşată împotriva adepţilor săi a fost una din cauzele directe ale declanşării Războaielor husite. Dar cine a fost acest Jan Hus?
El s-a născut în Husinec, în anul 1371, într-o familie săracă de cărăuşi. Cu toate că provenea dintr-o familie modestă, Jan Hus a urmat şcoala în Prahatice şi, din anul 1386, a studiat la prestigioasa Universitate Carol din Praga, cea mai veche universitate cehă. În 1402 îl regăsim profesor cu funcţia de rector la Universitatea din Praga, unde a predat teologie şi filosofie între 1409 – 1410.
Hus cerea reformarea Bisericii
Jan Hus a fost influenţat de operele profesorului de teologie John Wycliff, din Oxford, care aduceau critici la adresa clerului din Anglia, îndemnat să renunţe la bogăţia lumească şi la puterea politică pentru o viaţă modestă şi morală. La rândul lui, Hus a criticat lăcomia şi viaţa de desfrâu a clerului şi avuţiile lumeşti ale Bisericii. A luptat neobosit şi înflăcărat pentru reformarea Bisericii, a militat pentru libertatea gândirii şi introducerea limbii cehe în slujbele bisericeşti. Hus a predicat despre o viaţă severă, morală şi plină de virtuozitate, condamnând uşurinţa, luxul şi moda. El a condamnat cruciadele şi bula papală prin care iertarea păcatelor se realiza plătind bani Bisericii.
Teologul recunoștea numai Biblia ca autoritate supremă în credinţa creştină. De asemenea, Jan Hus nu a acceptat teza conform căreia Papa este infailibil, adică „nu greşeşte”. Popularitatea sa în rândul cehilor a crescut. Însă din cauza afirmațiilor sale, Jan Hus a fost excomunicat de papă, iar orașul Praga a a fost pus sub anatemă.
Citește mai mult pe RFI.ro.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.