Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522

În urmă cu exact 40 de ani, arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, era ales şi devenea Papă. Era primul papă neitalian din anul 1522. De asemenea, alegerea ca papă a unui episcop de după Cortina de Fier reprezenta o mare surpriză. Alegea sa a dat o lovitură de moarte comunismului, ideologie care promova ateismul. Karol Wojtyla şi-a luat numele de Ioan-Paul al II-lea.

Karol Wojtyla s-a născut în anul 1920, în Wadowice. Tatăl său fusese militar în armata austro-ungară şi a dat fiului său numele ultimulul împărat din Casa de Habsburg, Sfântul Carol I al Austriei.

 

Scriitorul Nicolae Mareş a descoperit că unul dintre strămoşii lui Karol Wojtyla avea origini româneşti. Este vorba de Bartolomej Wojtyla, identificat ca valah într-un document din 1788. Vaticanul i-a comunicat oficial scriitorului român că nu infirmă această informaţie.

Karol Wojtyla a rămas orfan de mamă la doar 9 ani. Amintirea ei i-a inspirat un devotament deosebit faţă de Fecioara Maria. Copilul a crescut ocrotit de dragostea oferită de tatăl său, care l-a învăţat să se roage.

 

În anul 1938, Karol Wojtyla s-a înscris la cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii Jagellone din Cracovia. Era pasionat de teatru. Însă, în septembrie 1939, naziştii germani şi comuniştii ruşi au invadat Polonia. Universitatea din Cracovia a fost închisă. Kerol Wojtyla s-a angajat ca muncitor la Uzinele Solvay, însă a început să studieze în clandestinitate Teologia. În 1941, şi-a pierdut tatăl.

 

Karol Wojtyla a fost hirotonit preot în 1946 şi a fost trimis să îşi aprofundeze cunoştinţele la Vatican, la Universitatea Angelicum, unde a obţinut doctoratul în teologie în 1948. S-a întors în Polonia, unde a început să slujeacă în calitate de preot şi, în paralel, să studieze pentru un doctorat în Filosofie, iar din 1953, a început să predea la Facultatea de Teologie din Cracovia.

 

Papa Pius al XII-lea l-a numit, în 1958, episcop auxiliar de Cracovia. Din 1964, a devenit arhiepiscop şi mitropolit de Cracovia, iar în 1967 a fost creat cardinal. Alegerea sa ca papă, în 1978, a reprezentat o surpriză pentru toată lumea.

Related posts

Leave a Comment