Pagina de istorie: Hindenburg, omul care l-a adus pe Hitler la putere

În 2 octombrie 1847, în Prusia, se năştea unul dintre cei mai controversaţi militari din istorie. Paul von Hindenburg este considerat erou de către unii adepţi ai extremei drepte, care îi laudă calităţile militare. Însă militarul prusac rămâne în istorie prin faptul că l-a adus la putere pe Adolf Hitler, scrie RFI în Pagina de istorie.

Paul von Hindenburg a venit pe lume într-o familie de militari germani protestanţi. De mic, a fost hărăzit carierei militare. A devenit tânăr ofiţer în armata prusacă şi a luat parte la războiul dintre Prusia şi Austria, din 1866, terminat cu victoria prusacă.

 

În perioada 1870 – 1871, a luat parte la războiul dintre Prusia şi Franţa, terminat cu victoria Prusiei şi cu proclamarea Imperiului German, chiar în Palatul de la Versailles. Paul von Hindenburg a fost desemnat drept reprezentant al regimentului său la ceremonia organizată în vechea reşedinţă a regilor Franţei. Victoria în cele două războaie l-au făcut să creadă că armata germană este cea mai bună din lume.

 

După război, Paul von Hindenburg a rămas în armată. A studiat la Academia de Război a Prusiei, ceea ce i-a deschis calea spre cariera de general. În 1891 a devenit locotenent colonel, în 1893 a devenit colonel, iar apoi general. În 1911, după ce devenise general-colonel, s-a pensionat, pentru a lăsa calea altor ofiţeri mai tineri.

 

Însă, după izbucnirea Primului Război Mondial, Paul von Hindenburg a fost rechemat în serviciul militar. A obţinut victorii răsunătoare pe Frontul de Est, precum cea de la Tannenberg. Aceste victorii i-au adus comanda tuturor trupelor germane de pe Frontul de Est. Apoi, după ce a reuşit alte victorii contra ruşilor, a primit şi comanda trupelor austro-ungare de pe acest front.

Related posts

Leave a Comment