Pagina de istorie: Gloria şi sălbaticul sfârşit al lui Benito Mussolini

În data de 29 octombrie 1922, firava democraţie italiană sucomba sub cizmele fasciştilor conduşi de Benito Mussolini, porniţi în marşul asupra Romei. Intimidat, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit pe liderul fascist în funcţia de prim-ministru al Italiei. Benito Mussolini a profitat de ocazie pentru a acapara întreaga putere: s-a proclamat Duce şi a promis că va restaura vechea glorie a Romei antice. A eşuat şi a sfârşit sub gloanţele partizanilor comunişti, scrie RFI în Pagina de istorie.

Benito Mussolini s-a născut într-o familie modestă. Mama sa era învăţătoare la ţară, iar tatăl său era un fierar socialist, care îl preţuia foarte mult pe Karl Marx. A terminat cu greu şcoala secundară, din cauza problemelor de disciplină. Tot din cauza acestor probleme, a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni şi a terminat cu greu un liceu public.

 

Benito Mussolini a plecat în Elveţia în 1902, unde a avut probleme cu poliţia, din cauza încăierărilor la care lua parte. S-a întors în Italia pentru stagiul militar, apoi a plecat în Austro-Ungaria, la Trento, unde a început să lucreze la un ziar socialist.

 

A promovat idei revizioniste italiene, drept urmare a fost expulzat din Austro-Ungaria. Întors în Italia, a devenit editor al celui mai important ziar socialist, Avanti.

 

Declanşarea Primului Război Mondial l-a adus în conflict cu socialiştii, care susţineau pacea, în timp ce Benito Mussolini cerea intrarea Italiei în război. Exclus de socialişti, el şi-a înfiinţat propriul său ziar, Poporul Italiei. A fost mobilizat în 1915 şi a servit drept caporal în armata italiană până în 1917, când a fost rănit şi demobilizat.

 

Întors acasă, a pus bazele Mişcării Fasciste, care promitea restaurarea gloriei Romei antice. A atras rapid foşti combatanţi, care nu îşi găseau rostul după proclamarea păcii. De asemenea, a atras şi sprijinul unor italieni bogaţi, care i-au finanţat partidul.

 

În octombrie 1922, Benito Mussolini şi-a pierdut speranţa că va câştiga puterea prin mijloace democratice, astfel că a ordonat Marşul asupra Romei.

 

Mii de fascişti au pornit spre capitala Italiei, decişi să preia puterea. Intimidat, speriat de gândul unui război civil, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit prim-ministru pe Benito Mussolini.

 

Acesta a instaurat rapid o dictatură dură. S-a proclamat Duce, a confiscat întreaga putere şi a târât Italia în mai multe războaie, precum cel purtat împotriva Etiopiei ori războiul civil din Spania, unde au fost trimişi 70.000 de italieni pentru a lupta de partea dictatorului Franco.

 

Citeteşte aici despre tragicul sfârlit al lui Mussolini.

Related posts

Leave a Comment