Pagina de istorie: Discursul de la Răcăciuni al Regelui Ferdinand I, o promisiune respectată

Pagina de istorie de astăzi aminteşte de un discurs al Regelui Ferdinand I rămas în istorie pentru că promitea ostaşilor pământ, la întoarcerea de pe câmpul de luptă. În discursul de la Răcăciuni, Ferdinand mai promitea şi mai multe drepturi cetăţeneşti, cum ar fi cel de a vota.

În timpul Primului Război Mondial, Familia Regală şi Consiliul de miniştri se retrăseseră la Iaşi încă din noiembrie 1916. În 1917, Regele Ferdinand, într-un discurs mobilizator susţinut pe front, le promite pământ ţăranilor, care alcătuiau grosul armatei. Într-o vizită pe front, în 23 martie 1917, Ferdinand s-a adresat militarilor din Armata a II-a, care era cantonată la Răcăciuni cărora le-a spus:

Ostaşi, vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul şi cu pieptul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului întreg, aţi câştigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-aţi luptat. Vi se va da pământ! Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă, vi se va da şi o largă participare la treburile statului”.

 

În ziua de 6 mai, Parlamentul întrunit la Iaşi a luat în dezbatere proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, propus de guvernul liberal, prezidat de Ion I.C. Brătianu. După ample discuţii, la 13 iunie, Adunarea Deputaţilor şi, la 20 iulie, Senatul au adoptat acest proiect, deschizându-se astfel calea legală pentru înfăptuirea reformelor.

 

Ce s-a întâmplat mai departe, aflaţi din Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment