Pagina de istorie: De unde provine, cu adevărat, oțelul din care este făcut Turnul Eiffel?

În data de 31 martie 1889 era inaugurată una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume. Este vorba de Turnul Eiffel, care a devenit un adevărat simbol al Parisului și al Franței, scrie RFI în Pagina de istorie.

Turnul Eiffel a fost construit de compania condusă de inginerul Gustave Eiffel. El trebuia să servească drept arc de intrare în Expoziția Universală de la Paris, care celebra centenarul Revoluției Franceze din 1789.

Proiectul turnului a stârnit opoziția multor artiști și oameni de rând, care considerau că turnul ar fi o rușine pentru Paris. Mai întâi, ei au cerut ca acest turn să nu fie realizat. Apoi, au cerut demolarea lui. Însă, cu toate acestea, turnul a rămas în picioare și a devenit unul dintre cele mai vizitate monumente din lume.

Turnul a fost construit între 1887 și 1889. La construcția sa au lucrat 300 de muncitori. Aceștia au îmbinat 18.038 de piese de metal și au folosit 2,5 milioane de nituri. Piesele au fost turnate în forjeriile Uzinelor Fould-Dupont, iar minereul necesar a fost extras și adus din Algeria.

Există și o legendă urbană care spune că multe dintre piese ar fi fost turnate la Reșița sau la Govăjdie, în Banat, însă acest lucru nu este adevărat.

Turnul are o înălțime totală de 324 de metri și a fost finalizat în 31 martie 1889, însă a fost deschis pentru a fi vizitat de public în data de 6 mai 1889. În turn, în mod curent, lucrează 500 de oameni, care furnizează servicii pentru cei 5,5 milioane de vizitatori care urcă în Turnul Eiffel într-un an obișnuit. Pragul total de 200 de milioane de vizitatori a fost depășit în anul 2002.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment