Pagina de istorie: De ce a fost interzisă emisiunea lui Cornel Chiriac, Metronom

În 8 mai 1941, venea pe lume într-o localitate din Basarabia, pe atunci sub ocupaţia URSS, Cornel Chiriac, moderatorul uneia dintre cele mai ascultate emisiuni radio din România: Metronom. Pasionat de jazz, rock, pop şi blues, Cornel Chiriac făcea cunoscute aceste genuri în România comunistă. Care a fost soarta lui, aflaţi din Pagina de istorie a RFI.

În vara lui 1967, Radio România a început să difuzeze o emisiune de muzică ce a devenit cea mai ascultată producţie de acest fel. Emisiunea Metronom era moderată de Cornel Chiriac, un tânăr cu adevărat împătimit de genuri de muzică pe care regimul comunist le considera decandente: rock, blues sau jazz. Împreună cu Geo Limbăşanu, prezenta informaţii la zi din sfera acestor genuri şi difuza meodii ale unor formaţii sau interpreţi precum Jimi Hendrix, Beatles sau Joan Baez. Uneori, reuşea să prezinte albume publicului din România la doar câteva zile după ce acestea erau lansate în Statele Unite ale Americii.

 

Nu doar tinerii din România ascultau emisiunile sale, ci şi din străinătate, chiar dacă nu înţelegeau limba română, o înţelegeau pe cea a muzicii. La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei, a difuzat pe post balada lui Mircea Florian numită ”Vocea oilor”, melodie care spunea cum cinci lupi mici şi unul mai mare au atacat o stână, iar mai târziu melodia ”Back in the USSR” a formaţiei Beatles. În consecinţă, emisiunea Metronom a fost desfiinţată în 1969.

 

Cornel Chiriac nu a fost doar un producător de emisiuni radio, ci şi producător de muzică, organizator de festivaluri şi alte evenimente muzicale. Fin cunoscător al limbii engleze, el a fost primul care a tradus în limba română opera rock ”Jesus Christ Superstar”. Ca producător, a sprijinit formaţii precum Phoenix sau Sideral.

 

În 1969, dorea ca cei de la Phoenix să urce pe scena Festivalului de la Braşov, însă cenzura comunistă a interzis acest lucru. În semn de protest, Cornel Chiriac s-a închis în camera sa de hotel şi a ars draperiile. S-a furişat din cameră în învălmăşeala efortului pompierilor de a stinge incendiul.

 

La câteva zile după incident, Cornel Chiriac a reuşit să fugă din ţară, cu ajutorul unei invitaţii falsificate. A fost descoperit într-un lagăr de refugiaţi de Noel Bernard, directorul departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă, care după ce a reuşit să îi obţină actele necesare, l-a invitat pe Chiriac să realizeze o emisiune de muzică la Europa Liberă.

 

Aflaţi care a fost soarta lui Cornel Chiriac de pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment