Pagina de istorie: Cum şi-a pierdut capul revoluţionarul francez Robespierre

Una dintre cele mai importante figuri ale Revoluţiei Franceze, Maximilien de Robespierre, îşi găsea sfârşitul, în 27 iulie 1794. El a fost arestat şi apoi ghilotinat, la exact un an după ce fusese numit în fruntea Comitetului Salvării Publice. Figura sa stârneşte controverse şi azi. Unii îl consideră drept un precursor al lui Lenin şi al lui Stalin, în timp ce alţii îl consideră un idealist care nu a vrut să facă nici un compromis, scrie RFI în Pagina de istorie.

Maximilien de Robespierre s-a născut într-o familie înstărită din Arras. Însă, după moartea mamei sale, starea materială a familiei de Roberspierre s-a degradat rapid. Maximilien de Robespierre a reuşit să urmeze studii de Drept la Paris doar graţie generozităţii episcopului din regiunea sa natală, care a continuat să îl protejeze şi după ce a primit diploma de jurist.

 

Tânărul absolvent de drept a fost numit mai întâi judecător, apoi a devenit avocat. Treptat, Maximilien de Robespierre a devenit una dintre cele mai cunoscute personalităţi din regiunea sa natală. Ca urmare, atunci când Regele Ludovic al XVI-lea a convocat Stările Generale, Maximilien de Robespierre a fost ales deputat de Artois în Starea a Treia. Apoi, a devenit membru al Adunării Naţionale.

În plan politic, Maximilien de Robespierre a devenit unul dintre liderii Clubului Iacobin, una dintre facţiunile radicale din Parlamentul francez. Iacobinii au devenit, treptat, tot mai radicali. Maximilien de Robespierre a provocat numeroase dispute între revoluţionari, inclusiv ruptura cu girondinii, care au fost scoşi din Guvern.

 

În 27 iulie 1793, Maximilien de Robespierre a preluat conducerea Comitetului Salvării Publice şi a instaurat una dintre cele mai negre perioade din istoria Franţei. În timpul regimului de teroare revoluţionară, mii de francezi au fost ghilotinaţi. Printre cei care au fost decapitaţi astfel s-au numărat foarte mulţi dintre liderii revoluţionari francezi.

 

Regimul de teroare revoluţionară l-a lăsat pe Maximilien de Robespierre fără prea mulţi prieteni. De aceea, în 27 iulie 1794, el a fost arestat, iar o zi mai târziu a fost, la rândul său, decapitat. În urma sa a rămas imaginea unui lider controversat: unii îl consideră drept idealist, iar alţii drept un fanatic sângeros.

Related posts

Leave a Comment