Pagina de istorie: Cum a fost ghilotinată Maria Antoaneta, ultima regină a Franței

Ultima regină a Franței, Maria Antoaneta, a fost ghilotinată în public, într-o zi de 16 octombrie, în 1793. Cum a ajuns Franța să își ucidă regii și să renunțe la monarhie, dar și ce fel de om a fost Maria Antoaneta, născută arhiducesă de Austria, aflați din Pagina de istorie de astăzi a RFI.

Pe numele ei întreg Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, era fiica cea mică a lui Francisc I, Împăratul Sfântului Imperiu Roman și a Mariei Theresa, regină a Ungariei și Boemiei.

S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Delfinul Franței. Ludovic Auguste, cel care avea să devină mai târziu Regele Ludovic al XVI-lea. Maria Antoaneta devine regină a Franței și a Navarei la vârsta de 18 ani.

S-a adaptat greu vieții de la curtea regală a Franței. Se spune că pentru a compensa lipsa de afecțiune din partea soțului ei, Maria Antoaneta a început să cheltuie sume imense pe jocuri de noroc, îmbrăcăminte de lux și bijuterii.

Francezii de rând au acceptat cu greu o regină austriacă, în condițiile în care Franța și Austria nu erau în cei mai buni termeni, în acea perioadă. În plus, comportamentul cheltuitor și extravagant al reginei Maria Antoaneta, într-o perioadă în care Franța încă nu reușise să își plătească datoriile cauzate de ducerea Războiului de Șapte Ani, i-a atras reginei porecla de Madame Déficit – doamna Datorie.

Percepția publică era că Maria Antoaneta, singură, ar fi ruinat finanțele națiunii.

După adoptarea Declarației Drepturilor Omului și Cetățeanului, în 1789, familia regală a Franței a fost obligată să părăsească viața luxoasă de la curtea de la Versailles și să se mute la Paris, în Palatul Tuilleries, sub supraveghere.

Citește cum a ajuns să fie ghilotinată Maria Antoaneta în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Cum a fost ghilotinată Maria Antoaneta, ultima regină a Franței”

Leave a Comment