Pagina de istorie: Azi comemorăm doi ani de la moartea Reginei Ana a României

În urmă cu doi ani, în Elveţia, se stingea din viaţă Regina Ana a României. Era regina care cunoscusese cea mai îndelungată perioadă de exil. La funeraliile sale au fost declarate zile de doliu naţional, deopotrivă în România şi în Republica Moldova, scrie RFI în Pagina de istorie.

Regina Ana a României a avut o viaţă puţin obişnuită, pe care şi-a petrecut-o mai mult în exil. Ea s-a născut în anul 1923, la Paris. Era fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma şi a Principesei Margaret a Danemarcei. Ana de Bourbon-Parma se înrudea cu Familiile Imperiale de Habsburg şi de Brazilia, precum şi cu Familiile Regale ale Franţei şi Portugaliei.

Şi-a petrecut copilăria în Franţa, însă în 1939 s-a refugiat, împreună cu familia sa, din faţa înaintării naziste. A ajuns în Spania, apoi în Portugalia şi, în cele din urmă, în Statele Unite ale Americii. La New York, Ana de Bourbon-Parma a urmat cursuri de artă şi a lucrat ca vânzătoare într-un magazin.

 

În anul 1943 a obţinut permisiunea mamei sale să se înroleze în Forţele Franceze Libere, în condiţiile în care tatăl său şi cei trei fraţi ai săi luptau deja împotriva naziştilor. A ajuns în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, unde a servit în cadrul armatei franceze ca infirmieră şi ca şofer de ambulanţă. Pentru curajul dovedit în război, Ana de Bourbon-Parma a primit Crucea de Război a Franţei.

În noiembrie 1947, tânăra principesă l-a cunoscut la Londra, la un dineu dat de Marele Duce Jean de Luxemburg, pe Regele Mihai I al României. Ea s-a fâstâcit atât de tare încât l-a salutat soldăţeşte pe tânărul rege român îmbrăcat în uniformă, în loc să îi facă reverenţa cuvenită.

 

La scurtă vreme, Mihai şi Ana s-au logodit, iar nunta era programată în România. Însă Ana de Bourbon-Parma nu a mai apucat să ajungă în România, pentru că Regele Mihai I a fost şantajat să semneze un act de abdicare şi să plece în exil, astfel că nunta lor a avut loc în iunie 1948, la Palatul Tatoi din Atena, unde fuseseră invitaţi de unchiul matern al Regelui Mihai I, Regele Constantin al Greciei.

Regele Mihai I şi Regina Ana ai României au rămas în exil. Au trăit în Italia, Marea Britanie şi Elveţia. Regina Ana a României a fost nevoită să muncească uneori cu braţele pentru a-şi creşte cele cinci fiice. A avut o fermă de găini şi un atelier de tâmplărie şi a acceptat să locuiască într-un conac despre care multă lume credea că este bântuit de fantome.

 

L-a susţinut permanent pe Regele Mihai I în activitatea sa în slujba ţării aflată sub dominaţia Moscovei. De multe ori, de exemplu, Regina Ana era cea care înregistra mesajele audio transmise românilor de Regele Mihai I, prin intermediul radiourilor occidentale. De asemenea, Regina Ana l-a însoţit pe Regele Mihai I în întâlnirile organizate în întreaga lume cu românii exilaţi, iar după căderea comunismului l-a reprezentat pe Rege în ţară atunci când autorităţile de la Bucureşti i-au interzis Suveranului exilat să revină pe pământul său natal. Regina Ana s-a stins dintre cei vii în 2016 şi îşi doarme somnul de veci în noua catedrală din Curtea de Argeş.

Related posts

Leave a Comment