Anul acesta se împlinesc fix 100 de ani de când scriitoarea britanică Agatha Christie a publicat primul său roman polițist care îl avea drept personaj principal pe detectivul belgian Hercule Poirot, scrie RFI în Pagina de istorie.
Prima carte s-a numit ”Misterioasa afacere de la Styles”. De atunci și până la finalul carierei sale de scriitor, Agatha Christie a publicat nu mai puțin de 66 de romane polițiste și 14 colecții de nuvele, în care protagoniștii principali sunt detectivii Hercule Poirot și Miss Marple. Cartea Recordurilor Guinness o menționează pe Agatha Christie drept autoarea cea mai bine vândută din toate timpurile, cu mai mult de două miliarde de exemplare. Potrivit Index Translationum, ea este și cel mai tradus autor al tuturor timpurilor.
Și-a păstrat numele primului soț
Christie s-a născut într-o familie destul de bogată din clasa de mijloc britanică. Nu a avut succes imediat cu romanele sale: a fost refuzată de editori de șase ori înainte de a-i fi publicată prima carte. A fost căsătorită de două ori, dar după divorțul de Archibald Christie a preferat să își păstreze numele de familie cu care cunoscuse gloria de scriitoare.
În timpul ambelor războaie mondiale, Agatha Christie a lucrat ca infirmieră și apoi asistentă medicală voluntară în mai multe spitale ale Crucii Roșii, experiență pe care, ulterior, a folosit-o creativ. Christie a folosit în mai toate romanele sale cunoștințele despre otrăvuri pe care le-a dobândit în timpul stagiului său din spitale.
Agatha Christie a fost și dramaturg. Piesa de teatru ”Cursa de șoareci” deține și ea un record propriu, de a fi piesa cel mai îndelung jucată fără întrerupere, de la premieră. De altfel, cele mai multe dintre cărțile și nuvelele sale au fost adaptate pentru televiziune, radio, jocuri video sau romane grafice. Mai mult de 30 de filme de cinema au fost realizate pe baza operelor sale.
Află și povestea ”Crimei din Orient Express” din Pagina de istorie a RFI.