Părinții lui Paul Goma erau învățători români din Basarabia. După ce Basarabia a fost ocupată de ruși, în 1940, familia Goma s-a refugiat în România.
Atitudinea anticomunistă a membrilor întregii familii lui Paul Goma era cunoscută. De aceea, în anul 1952, pe când Paul Goma era elev al Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, a fost reținut timp de opt zile de către agenții Securității și anchetat.
A decis să se mute în Făgăraș, în județul Brașov, unde a absolvit Liceul Radu Negru în anul 1953. În anul 1954, a fost admis la Institutul de Literatură și Critică Literară Mihai Eminescu.
Paul Goma devenise membru al Uniunii Tineretului Muncitoresc, o organizație comunistă. Încerca să își asigure liniștea, însă caracterul său puternic a provocat dispute cu profesorii comuniști, în 1955.
În anul 1956, după înfrângerea revoluției maghiare, Paul Goma și-a predat în semn de protest carnetul de membru al UTM. A fost arestat și condamnat la doi ani de închisoare pentru tentativă a organizare a unei manifestări ostile comunismului.
A trecut prin închisorile Jilava și Gherla, unde a fost anchetat cu brutalitate. Experiența carcerală i-a prilejuit mai multe scrieri, inclusiv volumul Gherla. După eliberare, a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan, până în 1963.
După eliberare, a susținut un nou examen de admitere, la Universitatea din București. Anul 1968 părea să aducă o împăcare cu liderii comuniști. Paul Goma a decis să se înscrie în partidul Comunist Român după ce dictatorul Nicolae Ceaușescu a condamnat invadarea Cehoslovaciei și zdrobirea Primăverii de la Praga.
Însă el a continuat să critice comunismul, inclusiv prin cărțile sale. În 1971, a fost propus pentru excludere din PCR, ceea ce echivala cu un nou stigmat social. Scrierile sale au început să fie intens difuzate de Europa Liberă.
În 1977, a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia. De asemenea, a trimis o scrisoare Conferinței de la Belgrad, în care denunța încălcările drepturilor omului din România. Aceste proteste i-au adus o nouă arestare.
A fost eliberat, însă, la presiunile Occidentului. Totuși, în 20 noiembrie 1977, lui Paul Goma, soției și copilului lor le-a fost retrasă cetățenia română și familia Goma a fost expulzată din România.
Citiți întregul articol pe RFI.ro.