Ordonanță președințială pentru lucrările de pe strada Victor Papilian

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au pronunțat o ordonanță președințială legată de lucrările de pe strada Victor Papilian. Este vorba de lucrări de construcție care au stârnit agitație pe rețelele de socializare.

Concret, este vorba de construirea a patru case familiale. Șantierul a fost deschis la inițiativa inginerului Mircea Pop, un clujean stabilit în Statele Unite ale Americii, reprezentat în Cluj de către tatăl său, Radu Pop.

În timpul lucrărilor, în contextul căderii unor ploi torențiale, au existat alunecări de teren și spălări de drum. Aceste evenimente au declanșat dispute între vecini.

În aceste împrejurări, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au emis o ordonanță președințială, care a fost comunicată și Primăriei Cluj-Napoca, autoritarea care a aprobat lucrările. Printr-o adresă semnată de primarul Emil Boc azi, a fost dispusă ”executarea în regim de urgență a lucrărilor necesare stopării alunecărilor de teren și de punere în siguranță a versantului prin efectuarea unor umpluturi în zona sprijinirilor”.

Ordonanța președințială a fost pronunțată și afișată azi, 02.09.2021, la ora 14.15, iar constructorul este obligată să efectueze aceste lucrări până în 03.09.2021, la ora 09.00.

Redacția noastră l-a contactat pe reprezentantul beneficiarului, Radu Pop. El a declarat că ”această ordonanță președințială este un lucru normal. Noi am încercat încă de luni, 30 august, să trimitem un camion cu materialele de construcție pentru a executa aceste lucrări, însă vecinii noștri s-au împotrivit. Ei au blocat accesul camionului și au chemat Poliția Locală, care l-a amendat pe șofer! Cu alte cuvinte, suntem mirați de faptul că Primăria, în subordinea căreia se află Poliția Locală, a dat o amendă pentru a opri lucrările a căror executare apoi a fost cerută de primarul Emil Boc. Sunt convins că domnul Boc nu a avut cunoștință de această acțiune abuzivă a subordonaților săi de la Poliția Locală. Pe de altă parte, suntem mirați de faptul că am fost citați la Judecătorie pentru data de 03.09.2021, la ora 10.30, în sala 169 și, totuși, fără a îndeplini vreo altă procedură de citare, magistrații s-au pronunțat cu o zi înainte. De aceea, am atacat ordonanța președințială cu numărul 5605/02 septembrie 2021 cu apel. În fond, noi nu am dorit decât să facem luni acele lucrări pe care instanța le-a dispus joi, însă nu suntem de acord cu caracterul secret, fără a fi citați, al unei astfel de judecăți, în condițiile în care legile românești garantează publicitatea ședințelor de judecată și interzic expres procesele secrete”, a spus Radu Pop.

Întrebat dacă lucrările de pe șantierul de care răspunde sunt cauza alunecărilor de teren, Radu Pop afirmă că nu există vreo legătură de cauzalitate între lucrări și alunecări. ”Noi am respectat întocmai proiectul tehnic și autorizațiile de construire. Prin aceste documente, autoritățile ne-au impus să facem un studiu geo. Acest studiu a prespus foraje la o adâncime de 20 de metri. Studiul geo a dus la acordarea autorizațiilor de construire, prin care autoritățile în drept ne-au impus să efectuăm lucrări pentru drenajul unei pungi de noroi. Când am drenat această pungă de noroi, conform documentațiilor tehnice aprobate de autorități, solul s-a așezat. Nu putea fi stabilizat dealul în lipsa acestor lucrări. În mod normal, drenajul pungii de noroi și tasarea pământului au dus la crăparea drumului de pământ și a unor garduri. Noi ne-am arătat disponibilitatea de a participa la refacerea acestora. Însă ne-am lovit de ostilitatea vecinilor, care au preferat scandalul în locul reparațiilor. Au blocat chiar accesul mașinilor de lucru trimise de noi cu ajutorul autoturismelor lor personale, ceea ce este o infracțiune. Mai mult, atunci când am început lucrările pe strada Victor Papilian, am descoperit pe terenul nostru o adevărată rețea neautorizată și ilegală de tuburi de drenaj cu diamentrul între 110 milimetri și 150 de milimetri.

Această rețea ilegală construită tocmai de vecinii noștri care ne acuză acum, a deversat apele de pe proprietățile lor pe terenul nostru și, astfel, au alimentat de ani de zile punga de noroi care a destabilizat terenul. Îmi exprim consternarea că acest lucru a fost posibil chiar sub ochii autorităților! Am sesizat acest lucru încă de la sfârșitul anului trecut, însă nimeni nu a făcut nimic! Au tolerat ani la rând această ilegalitate, iar acum vin să ne acuze pe noi, care nu am făcut decât să respectăm la sânge toate măsurile decise de autorități”, mai spune Radu Pop.

Poziția lui Radu Pop este susținută și de constructorii de la fața locului. Ei spun că acolo unde au existat tuburi ilegale de drenaj făcute de vecini, au apărut probleme. Acolo unde nu au existat astfel de tuburi, nu au existat nici alunecări de teren sau tasări.

Mai mult, Radu Pop afirmă că este pregătit să efectueze toate lucrările dispuse de instanță și face un apel public către primarul Emil Boc să asigure, prin Poliția Locală, accesul utilajelor pe teren și securitatea angajaților care efectuează lucrări, în condițiile în care aceștia s-au confruntat cu injurii și amenințări din partea vecinilor.

Pentru a clarifica situația, profesorul universitar Augustin Popa, o somitate de talie internațională în domeniu, a început o expertiză care va arăta toate cauzele celor întâmplate pe strada Victor Papilian și va indica măsurile necesare pentru rezolvarea problemelor. Lucrările la expertiză au început săptămâna trecută și urmează să fie finalizate în curând. Redacția noastră va reveni cu concluziile expertizei.

Related posts

Leave a Comment