Opoziţia siriană avertizează că va abandona negocierile

Delegaţia opoziţiei siriene a anunţat luni, la cea de-a doua rundă a negocierilor de la Geneva, că nu va participa la o a treia întâlnire, dacă nu se vor înregistra progrese, relatează AFP.”Dacă nu vor fi înregistrate progrese, cred ar fi o pierdere de timp să ne gândim la o a treia rundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al opoziţiei, Louay Safi, potrivit Mediafax.

El a precizat că delegaţia opoziţiei a discutat despre acest subiect cu mediatorul internaţional Lahkdar Brahimi, luni, la începutul celei de-a doua runde.

Atât timp cât va exista speranţa că discuţiile pot continua, “nu vom fugi. Nu vom renunţa”, a declarat acest purtător de cuvânt, adăugând totuşi că, dacă nu va fi înregistrat niciun progres, “nu trebuie să pretindem că facem ceva”, potrivit www.romanialibera.ro.

În acest caz, a menţionat el, “ar fi mai cinstit să spunem că am eşuat”. Safi a recunoscut că singurul “Plan B” este continuarea războiului civil, care durează deja aproape trei ani şi s-a soldat cu peste 136.000 de morţi.

Aceste declaraţii intervin după ce Brahimi s-a întâlnit separat cu delegaţiile regimului de la Damasc şi opoziţiei, sperând că aceste întrevederi separate vor permite obţinerea unor rezultate mai bune decât în runda întâi, care a eşuat.

Delegaţia siriană şi reprezentanţii opoziţiei au reluat, luni, negocierile în cadrul conferinţei de pace Geneva II, sub egida ONU, după o pauză de zece zile. Potrivit lui Badr Jamous, secretarul general al Consiliului Naţional Sirian, una dintre principalele componente ale opoziţiei, “mâine (marţi), la ora 09.00 GMT (11.00, ora României), urmează să aibă loc o reuniune comună”.

“Suntem dispuşi să ne întâlnim cu regimul (de la Damasc) oriunde şi oricând”, a adăugat el, în timp ce o sursă din cadrul delegaţiei regimului sirian a confirmat o viitoare întâlnire.

Peste 1.000 de civili au fost evacuaţi de către ONU duminică, din cartiere aflate sub controlul rebelilor, în oraşul Homs, în pofida unor violenţe care au perturbat această primă operaţiune umanitară.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grup

Related posts

Leave a Comment