Trăim un moment de cumpănă. Extrema dreaptă organizează proteste în marile orașe din țară, iar acolo unde poate, împinge protestele spre violență. Totul, în numele Libertății.
Protestele de aseară organizate de AUR sunt semnul că rublele și-au făcut treaba. Au cumpărat conștiințe, au procurat mijloace de organizare și au semănat ură.
Să fim serioși; protestele de aseară nu au fost împotriva pandemiei. Coronavirusul nu se sperie de imbecilii care au ieșit în stradă ca să își strige prostia. Protestele de aseară sunt un exercițiu de mobilizare a tot ceea ce este mai hâd în societatea românească.
Protestele au fost precedate de abjectele amenințări la adresa marii noastre actrițe Maia Morgenstern. La protestele din Pitești, extremiștii au strigat ”Afară cu ungurii din țară”. La protestele din Timișoara, extremiștii au strigat ”Heil Fritz” și ”Timișoara nu e Auschwitz”. În acest context, să ne amintim de faptul că vechiul simpatizant al legionarilor, Octav Bjoza, transformat în icoană de unii, a pus în discuție dimensiunea Holocaustului și a cerut pensii pentru copiii naziștilor, fasciștilor și legionarilor.
De aceea, repet: aceste proteste sunt un exercițiu de mobilizare, finanțat cu multe ruble, ale celor care nu pot fi definiți altfel decât ticăloși.
Atenție, însă, în fața ofensivei extremei drepte, nu mai mult autoritarism este soluția, ci mai multă democrație; mai multă transparență; mai multă solidaritate.
Democrația nu poate exista fără domnia legii. De aceea, trebuie sancționați, în conformitate cu legile în vigoare, toți liderii AUR care, ascunși în spatele ”declarațiilor politice”, fac apologia unor criminali de război. De aceea, trebuie identificați și amendați toți cei care au încălcat legea. Repet: aplicați legea. Acești oameni smintiți nu trebuie bătuți sau torturați, ci trebuie amendați. Acest lucru îi doare cel mai tare. Arestați, bătuți s-ar transforma în martiri. De aceea, trebuie loviți acolo unde îi doare mai tare: la portmoneu. Să rămână fără rublele pentru care au protestat fără mască, ei da! Aceasta ar fi o tragedie pentru smintiți.
Însă trebuie să mai înțelegem ceva: legile trebuie făcute în văzul lumii, cu dezbateri și cu controverse civilizate. Legile nu sunt făcute la miez de noapte de niște indivizi în geci de piele. De aceea, este inadmisibil faptul că nu știm, la mai mult de un an de la declanșarea pandemiei, cine sunt cei care compun diferitele comitete și comiții care ne conduc viețile. Nu este admisibil ca noi restricții aberante să fie adoptate sub pretextul combaterii pandemiei. Există un Parlament legitim; să adopte acest Parlament restricțiile, situațiile în care sunt aplicabile și momentele în care sunt ridicate. Este nevoie de mai multă transparență și predictibilitate.
Și da, este nevoie de mai multă solidaritate. În fața ofensivei urii, trebuie să fim uniți.
De aceea, solidar cu Maia Morgenstern, mă declar evreu. Solidar cu prietenii mei maghiari, mă declar ungur. Solidar cu prietenii mei din toată lumea, mă declar neamț, mă declar rom, mă declar grec, mă declar armean, mă declar tot ceea ce consideră extremiștii a fi străin și demn de dispreț. Pentru mine, este cea mai mare onoare.
Și vă spun și ceea ce nu mă declar și nu sunt; nu sunt extremist de stânga. Ascensiunea extremei dreapta este favorizată și de neomarxismul care vrea să ne impună nouvorba, adică termenii de Părinte 1 și Părinte 2 în loc de Mamă și de Tată. Cele două extreme se potențează reciproc și se stimulează una pe alta.
Să nu vă închipuiți reprezentarea politicii ca pe o linie dreaptă; ea este un cerc unde extremele se ating și se întrepătrund. Tembelismul unora dintre extremiști nu este decât combustibil pentru ura celorlalți. Iar la acest spectacol grotesc participă și idioții utili, care cred că pot câștiga voturi sau privilegii prin participarea la acest discurs la urii. De exemplu, politicieni ”democrați” care încearcă să se cațere pe val prin stigmatizarea unor comunități: unguri, evrei, romi, catolici, musulmani, neoprotestanți sau așa mai departe.
De aceea, în fața acestei situații degradante, trebuie să ne unim în jurul unor idealuri mereu clamate, dar rareori puse în practică. Putem începe cu Libertate, Egalitate, Fraternitate. Dar, de data aceasta, accentul cade pe Fraternitate. Adică, pe Iubirea față de aproapele despre care vorbea cel care, în ochii unora, ar trebui să rămână un tâmplar evreu, dar pe care eu îl consider cel mai bun model personal din istorie: un anume Isus din Nazaret, Mântuitorul.
Nu poti supune la vot deciziile luate de specialisti. Nici macar nu poti vota componenta comitetelor care iau decizii. Competentele nu sunt stabilite prin vot.