În arhivele STASI se confirmă faptul că Schleich este turnătorul Hertei Muller

Seria dezvăluirilor despre acţiunile Securităţii şi scriitoarea Herta Muller continuă în Germania. Televiziunea publică ARD a prezentat luni seară, în cadrul emisiunii „Report Mainz“, un documentar în care au fost relatate detalii legate de activitatea colaboratorului neoficial al Securităţii, Franz Schleich.Conform Deutsche Welle, sub numele conspirativ „Voicu“, Schleich a furnizat Securităţii în 1982 interpretările decisive ale unor texte cuprinse în volumul de debut al Hertei Müller, intitulat „Niederungen“ („Depresiuni). Într-o notă din 16 martie 1982 „Voicu“ scria: „Critică, şi iar critică, o critică atît de destructivă, încît te întrebi, ce rost au aceste texte?!“ Această notă a fost folosită de Securitate ca dovadă justificativă pentru începerea dosarului de urmărire informativă al Hertei Müller.
În documentarul difuzat de televiziunea germană a fost citată şi o expertiză grafologică în care au fost analizate notele olografe ale lui „Voicu“. Acestea au fost comparate cu dedicaţii scrise de Franz Schleich în cele două volume de poezii publicate în România, dăruite poetului Horst Samson, un fost prieten al delatorului.
Din concluzia expertizei rezultă că „Voicu“, semnatarul delaţiunilor, este Franz Schleich. Istoricul Georg Hebstritt, cercetător la Oficiul federal pentru administrarea arhivei fostei Securităţi est-germane, STASI, a confirmat şi el identitatea lui „Voicu“. Şi Herta Müller susţine că „Voicu“ nu este altcineva decât Franz Schleich.

Related posts

Leave a Comment