Olanda are un nou parlament

Partidul Creştin-Democrat al premierului în exerciţiu Jean-Peter Balkenende a pierdut peste o jumătate din cele 41 de mandate din actualul legislativ. Succesorul său ar putea fi liberalul Mark Rutte.Alegerile parlamentare din Olanda au pus capăt erei premierului creştin-democrat Jean-Peter Balkenende. După opt ani de guvernare, partidul Creştin-Democrat Olandez (CDA) a pierdut la ultimele alegeri peste o jumătate din locurile din parlament, iar premierul Balkenende s-a retras din funcţia de şef al partidului.
“Rezultatul alegerilor presupune preluarea răspunderii politice. Ca urmare, mă retrag imediat din funcţia de şef al Partidului Creştin-Democrat şi nu voi mai fi nici membru al noii camere inferioare a parlamentului”, a spus Balkenende imediat după aflarea rezultatelor.
Succesorul actualului prim ministru olandez ar putea fi liderul Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), Mark Rutte, care s-a impus în faţa social-democratului Job Cohen. Adevăratul câştigător al alegerilor legislative din Olanda este însă politicianul de extremă-dreapta Geert Wilders, lider al Partidului pentru Libertate (PVV), care a obţinut suficiente voturi pentru ca formaţiunea pe care o conduce să obţină 24 mandate, situându-se astfel pe locul trei, încă înaintea creştin-democraţilor.
“Toată Olanda ştie acum că suntem un partid important. Nimeni nu ne mai poate ignora la Haga”, a declarat Wilders.
Mark Rutte, care ar putea deveni noul premier, e singurul politician care nu a exclus în campania electorală formarea unei coaliţii de guvernământ cu partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders. Împreună cu Partidul Liberal şi Partidul Creştin-Democrat, Mark Rutte poate forma majoritatea parlamentară necesară pentru a prelua funcţia de premier. În acelaşi timp, Mark Rutte poate forma o coaliţie şi cu Partidul Social-Democrat. Ar fi o coaliţie dificilă, ţinând cont că liderul social-democraţilor, Job Cohen, le-a promis olandezilor în campania electorală un stil de guvernare cu totul diferit de cel al liderului liberal. În timp ce Rutte doreşte, de pildă, să reducă ajutoarele sociale, Cohen a promis că nu se va atinge de acest buget.
Alegerile parlamentare au creat o situaţie dificilă pe scena politică olandeză care ar putea fi rezolvată prin intervenţia reginei Beatrix. Cu toate acestea, formarea unui nou guvern şi numirea unui nou premier al Olandei va fi un proces îndelungat.

Related posts

Leave a Comment