Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro

Vaccinul împotriva gripei noi se testează, contra cost, pe copii proveniţi din familii sărace. Aproape 600 de euro este suma pe care părinţii o primesc pentru că îşi expun micuţii unor riscuri necunoscute. Şi totul se petrece incognito. Oficial, copiii sunt consideraţi voluntari.Autorităţile de la Bucureşti au decis: copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani vor fi imunizaţi împotriva virusului A/H1N1. Cel mai probabil, spun oficiali din Ministerul Sănătătţii, vaccinarea va începe în următoarele săptămâni, în condiţiile în care faza finală a testelor este aproape gata. Potrivit lui Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino, ultima etapă a constat în testarea vacciniului Cantgrip pe 400 de copii la Timişoara şi Arad.
Potrivit unei analize a cotidianului România liberă, oficialii nu vor să clarifice în ce condiţii poate fi supus un minor de 6 până la 16 ani la teste care i-ar putea afecta sănătatea, şi cu ce drept, legal şi moral, decide adultul în numele copilului ca acesta să fie pus în postura de cobai şi expus la posibile reacţii adverse ale vaccinului inoculat.
Potrivit sursei citate, copilul-cobai va trebui să stea internat 48 de ore, iar părinţii primesc în schimb 350 de euro după 21 de zile. Potrivit doctorilor, în aceşti bani sunt incluse costurile cu vaccinarea şi testele de imunitate. Copilul va rămâne sub supravegherea doctorilor încă 6 luni, iar la final părinţii mai primesc încă 200 de euro.
Responsabilii de la Bucuresti şi Arad au oferit răspunsuri evazive cu privire la acest subiect.
“Studiul e confidential”, a spus dr. Dana Negru, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad . “E o procedură internă a firmei care realizează testarea. Nu ţine de noi”, a declarat şi directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, iar de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii s-a transmis că nu pot oferi informaţii momentan.
Testarea Cantgrip pe copii este realizată de firma IFE Human Pharmacology (rebotezata recent Pierrel Research HP-RO), cu puncte de lucru deschise la Arad şi Timişoara. La Arad, sediul societăţii funcţionează la parterul unui bloc dintr-un cartier marginaş al oraşului, alături de alte trei cabinete ale unor medici de familie.

Related posts

Leave a Comment