Oana Murariu: Brățările electronice, soluția pentru protecția victimelor violenței domestice

Deputatul USR PLUS, Oana Murariu, se numără printre promotorii legii care reglementează utilizarea brățărilor electronice pentru protecția victimelor violenței domestice.

”,,Mai bine mai târziu decât niciodată”, așa aș caracteriza adoptarea Legii privind monitorizarea electronică, votată azi, 21 aprilie, în plenul Camerei Deputaților. România trebuia să se alinieze de mult timp la ceea ce în alte țări reprezintă un element de normalitate. Aceasta va intra în curând în vigoare, Camera Deputaților fiind cameră decizională.

Prin noua lege reglementăm regimul purtării dispozitivelor electronice de supraveghere,  brățările electronice, de către persoane cercetate penal care au anumite restricții: sunt arestate la domiciliu, le este interzis dreptul de a părăsi localitatea sau țara sau de către persoane față de care s-a pronunțat un ordin de protecție.

Consider că efectele de prevenție se vor vedea cel mai bine în cazul protecției victimelor violenței domestice. Agresorului i se va monta o brățară electronică la picior, în zona gleznei, iar printr-un sistem de GPS atât victima, cât și autoritățile sunt alertate dacă distanța stabilită de instanță este încălcată. Imediat, autoritățile vor contacta telefonic persoana supravegheată, dar și pe cea apărată. Astfel, victima este protejată în timp real, iar poliția poate interveni de îndată. Mai mult, dincolo de agresiunea fizică, este evitată și cea emoțională prin eliminarea oricărei interacțiuni directe.

Din păcate, conform ultimului raport (14 martie – 12 aprilie) al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, 144 din apelurile primite la număr unic la nivel național 0800.500.333, au vizat violențe domestice, inclusiv reveniri.

Numărul de incidente de violență domestică a crescut cu 19%  față de anul precedent, iar o treime din ordinele de protecție nu sunt respectate în România”, a spus Oana Murariu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Related posts

One Thought to “Oana Murariu: Brățările electronice, soluția pentru protecția victimelor violenței domestice”

Leave a Comment