O zi în satul tradițional Negreni

Mai mulți tineri din mediul urban vor petrece o zi de neuitat în satul tradițional, unde vor lua parte la mai multe ateliere de jocuri și obiceiuri.

Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, acțiunea va avea loc marți, 11 octombrie 2022, în satul clujean Negreni, cu sprijinul Primăriei Comunei Negreni și cu implicarea Asociației culturale „Pro Vision”.

Evenimentul, care are ca scop apropierea tinerilor de tradițiile populare și de a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, face parte din proiectul „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, derulat în acest an de instituția clujeană de cultură și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Astfel, pe parcursul zilei, va fi reconstituită o șezătoare, obicei cunoscut în zonă sub denumirea de „habă”, și vor fi efectuate vizite în gospodării tradiționale și în zone pitorești din împrejurimile satului. Totodată, membrii grupului de datini și obiceiuri al sătenilor din Negreni, coordonați de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, vor susține două ateliere, de țesut și de joc tradițional, pentru cei 20 de tineri invitați din mediul urban, pasionați de tradiții, strânși în jurul Asociației „De lume adunate și-napoi la lume date”.

Intitulat „O zi în satul tradițional, Negreni”, peisaj cultural, obicei, meșteșug, gastronomie, și pași de joc, șezătoare și ateliere, evenimentul se desfășoară astfel cu participarea comunității locale, dornică de a-și păstra și promova cultura tradițională.

„TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”- este primul proiect de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial într-un mod unitar, cuprinzând toate zonele etno-folclorice ale județului Cluj. Acesta se înscrie în prerogativele UNESCO de creștere a gradului de conștientizare la nivel local, național şi internațional a patrimoniului cultural.

Related posts

Leave a Comment