O nouă inițiativă în domeniul sustenabilității AFLĂ cum poți “consuma” mai puține haine

Organizația Junior Chamber Internaţional (JCI) Cluj dă startul unei noi inițiative, de data aceasta în domeniul sustenabilității. Proiectul ReClothing își propune crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care “consumăm” haine – și, în același timp, oferirea unor soluții pentru a o reduce.

Potrivit statisticilor, o persoană cu venituri medii cumpără cu până la 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani. Mai mult, acum 15 ani, hainele erau păstrate pentru o perioadă de timp de două ori mai lungă decât în prezent.

“Statisticile ne arată faptul că este absolut necesară o schimbare. Pe noi ne unește dorința de implicare și vrem să venim cu idei creative și eficiente de fiecare dată când identificăm o necesitate în jurul nostru. De aceea am ales să educăm comunitatea și să mobilizăm oamenii să acorde o importanță mai mare alegerilor vestimentare: vrem să îi încurajăm să cumpere mai puțin și de calitate, să recondiționeze hainele de care s-au plictisit și să vândă sau să doneze produsele de care nu mai au nevoie”, spune Ovidiu Lădar, membru JCI.

Inițiativa ReClothing include 3 componente: o campanie de awareness, acțiuni de colectare haine, care ulterior sunt donate către comunitățile cu posibilități materiale reduse sau sunt reciclate, dar și evenimente punctuale precum târguri.

Prima acțiune are loc în 20 și 21 iulie 2021, în parcul care aparține de centrul comercial din Gheorgheni (Iulius Parc), unde va avea loc un târg (tip yard sale) prin care organizatorii își propun să demonstreze întregii comunități că hainele care au avut înainte un alt proprietar merită o a doua șansă.

Industria textilă se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume: folosește cantități enorme de produse naturale, în timp ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Însă 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

Organizația are mai multe proiecte în derulare. Mai multe puteți afla aici.

De asemenea, dacă doriți să sprijiniți activitatea JCI o puteți face prin donații, prin Revolut sau BT Pay la 0723476830‬, sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania.

Related posts

Leave a Comment