Clujul de ieri: O logodnă în spital. Când dragostea se reîntoarce

Iubirea face multe victime. Ieri am avut ocazia să cunosc o astfel de victimă în persoana domnişoarei Irma Iaritky din Oradea şi duioasa poveste a vieţii sale o scriu la acest loc.

„Iubirea face multe victime. Ieri am avut ocazia să cunosc o astfel de victimă în persoana domnişoarei Irma Iaritky din Oradea şi duioasa poveste a vieţii sale o scriu la acest loc.

Când părinţii refuză

Domnişoara Irma Iaritky, fiica unui cunoscut comerciant din Oradea, în etate de 20 de ani, este blondă şi frumoasă ca o sirenă.

La un bal, odată, a cunoscut pe funcţionarul de bancă Iacob Sarosi şi după câteva întâlniri şi plimbări discrete au prins dragoste unul de altul.

În iubirea lor nevinovată au jurat că nu se vor despărţi niciodată, sub nici o împrejurare, şi se vor căsători.

Tânărul Sarosi s-a ţinut de cuvânt. A cerut mâna fetei, dar părinţii ei, în faţa cărora nu prezenta destulă garanţă morală şi cari nu-l prea simpatizau, l-au refuzat categoric şi definitiv.

Bietul tânăr cu inima zdrobită, cu idealul sugrumat în suflet, cu nădejdile sfărâmate şi-a luat rămas bun de la nefericita Irma, părăsind Oradea şi stabilindu-se la Cluj, unde şi-a câştigat o nouă slujbă.

Ochii frumoşi ai Irmei s-au întunecat de durere, inima lui Iacob mugea ca o vijelie, de suferinţă.

Fuga din casa părintească

După trei săptămâni, iaca într-o bună zi, soseşte şi Irma la Cluj. Nu putea trăi fără Sarosi, îl iubea prea mult, şi din cauza aceasta a fugit din casa părintească.

Ajunsă la Cluj, căută pe Iacob, îi spuse toată povestea şi hotărâră să trăiască împreună necăsătoriţi, până ce într-o bună zi li se va înmuia inima de piatră a părinţilor şi-şi vor da consimţământul.

– Părinţii mei, nu-i de mirare, sunt din legea veche, mă pisau într-una că nu au încredere în tine. Iacă eu am. Dacă mă iubeşti, lasă-mă sub acoperişul casei tale. Vom trăi împreună, iubirea trece uşor peste mizerie.

Au trecut aşa câteva luni. Fericire. Iubire reciprocă. Alintări dulci şi vremea trecea ca prin farmec.

Dar într-o zi se gătară banii, Iacob nu putea câştiga atâta ca să poată susţine şi pe ea şi atunci e uşor de închipuit, urmă ceartă, întârzieri prin cafenele, mizerie, regrete şi toate acestea se sfârşiră cu dispariţia bărbatului.

Iacob Sarosi într-o noapte nu mai dădu pe acasă, îşi scoase bilet şi plecă în lume.

Când mizeria bate la poartă

Irma a tot aşteptat după bărbat. A întrebat pe unul, a întrebat pe altul, dar nimeni nu putea să-i dea vreo desluşire.

Cu fiecare zi ce trecea mizeria bătea tot mai furioasă la uşă. Era frig, dăduse zăpada de la sfârşitul lui februarie, nici un lemn pe foc şi nici un codru de pâine.

La părinţi nu cuteza să se întoarcă, căci tatăl său îi scrisese o scrisoare prin care o dezmoştenise. Numai voi să ştie nimic de ea.

Atunci a început să-şi vândă pe preţ de nimic hainele şi cu chiu cu vai a mai dus-o timp de o săptămână.

Trebuia însă să plătească chiria şi nu mai avea nici un ban.

Când era mai necăjită îi ieşi în cale o femeie bătrână, care cunoscându-i mizeria, o luă la ea acasă.

La crâşmă

Irma Iaritky, frumoasa de altă dată, a ajuns astfel ca o frunză veştedă în bătaia vântului de toamnă.

Babao chinuia greu cu lucrul şi Irma se topea cu fiecare zi ca o lumânare de ceară.

În cele din urmă fu angajată casieriţă la o crâşmă de mâna a treia de la periferia oraşului, unde a ajuns la discreţia tuturor muncitorilor, tuturor vizitiilor, tuturor beţivilor.

Întâmplarea

Într-o noapte, înainte cu câteva zile, se abătu la crâşma aceea domnul Ştefan Revnic, voiajor comercial din Oradea, care ave afaceri prin Cluj. Acesta îi făcuse curte serios înainte cu doi ani, dar Irma nu voia să-l ia de soţ. Nu-l iubea.

Cum intră voiajorul în crâşmă auzi din altă cameră nişte vaiete îngrozitoare.

Voiajorul deschise uşă şi văzu pe Irma zbătându-se în ghearele a patru muncitori turmentaţi care voiau să o ducă cu ei acasă.

O recunoscu imediat, se aruncă asupra beţivanilor, îi culcă la pământ, luă apoi pe Irma în braţe şi ieşi cu ea în noapte.

O duse la un hotel, într-o cameră caldă, la adăpost de nevoi, iar a doua zi o internă în spital.

Iubire nouă

Voiajorul Ştefan Revnic o iubea şi acum şi poate mai mult acum, decât atunci odată, când o vedea trăind în lux şi bogăţie.

La spital a vegheat zi şi noapte la căpătâiul ei, şi în trei zile fata se făcu mai bine, apoi voiajorul expedie telegramă la părinţii fetei şi ieri cu trenul sosi în localitate bătrâna sa mamă, doamna Iaritky din Oradea.

O revedere cu lacrimile de bucurie şi de durere, cu fericirea iertării şi reabilitării.

A urmat o scenă care nu se poate descrie.

Voiajorul atunci a întrebat-o:

– Vreai să te măriţi cu mine?

  • – Nu merit, răspunse fata.
  • – Vreai?

Irma izbucni în plâns de fericire. Poate acum iubea cu adevărat prima dată.

Voiajorul i-a întins inelul şi astfel şi-au serbat logodna în spital în prezenţa mamei lui Irma şi a doi doctori.

Aici se sfârşeşte aventura. [„Biruinţa”, Anul II, nr.257, Cluj, 3 martie 1927].

Related posts

Leave a Comment