Noi scumpiri de luna viitoare. Pentru ce vom scoate mai mulţi bani din buzunare

Preţul gazelor va creşte de la 1 octombrie, dar mai puţin decât a fost stabilit iniţial prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, după ce România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse în ţară, de două ori mai ieftin decât cel de importate.
Românii vor plăti mai mult pentru gazele naturale, iar preţul acestora ar putea să crească din nou de la 1 ianuarie 2014. De la 1 octombrie, preţul gazelor va creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme. Iniţial, potrivit calendarului de liberalizare asumat faţă de FMI, aceste scumpiri ar fi trebuit să fie şi mai mari. În cele din urmă s-a ajuns la această decizie, după ce România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate. “În depozite, 95% din gaz este din intern, faţă de alţi ani când procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va creşte mult preţurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creştem preţul cu 3% pentru industrie şi cu 2% pentru casnici. Dar, pentru că avem gaze interne stocate, creşterea va fi de 2% pentru industrie şi de 1% pentru casnici”, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy. Acesta a mai precizat că la 1 ianuarie 2014 vor urma alte scumpiri.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă.

Related posts

Leave a Comment