Un eveniment cultural deosebit a avut loc la Artcor – Centrul Industriilor Creative din Moldova, a avut loc.
Astfel, în premieră pentru Republica Moldova, s-a cântat muzică din perioada barocă, aa.1600-1750, la instrumente muzicale caracteristice acelei perioade.
Protagoniști au fost doi tinerii muzicieni de la Chișinău stabiliți la Viena: Marius Malanețchi (viola da gamba) și Maria Bunea (lăută).
Programul concertului a inclus lucrări semnate de un șir de compozitori cunoscuți din acea perioadă: Marin Marais (Franța), Henry Butler (Anglia), John Dowland (Anglia), Giovanni Zamboni (Italia), Johannes Schenck (Olanda) și Giovanni Girolamo Kapsberger (Italia), piesele respective fiind interpretate în premieră în Republica Moldova.
Concertul a fost organizat de „Moldovan National Youth Orchestra” (dirijor Andriano Marian), cu sprijinul USAID și Cricova Winery, și face parte din campania „În rând cu lumea”, care are drept scop promovarea valorilor europene și a beneficiilor integrării europene.
În acest context, pe 14 și 15 august, tinerii muzicieni Marius Malanețchi și Maria Bunea au susținut alte trei concerte în câteva localități din nordul Moldovei: Cupcini, Fântâna Albă și Burlănești (Edineț), în cadrul proiectului „Diaspora cântă”.
După absolvirea studiilor la conservatorul din Strasbourg, Universitatea Mozarteum din Salzburg și Universitatea de Muzică din Viena, Marius și Maria s-au stabilit la Viena. Pasiunea lor pentru instrumentele istorice le-a trezit interesul și pentru muzica tradițională românească.
La concert, fiind încurajați de cunoscutul poliinstrumentist Victor Botnaru și de violonistul Marin Bunea, muzicienii au interpretat și o suită de melodii folclorice din prima jumătate a secolului al XIX-lea, într-un tandem inedit de instrumente muzicale: cobza tradițională și viola da gamba.
Deja al doilea an la rând, la Chișinău, răsună muzică barocă la instrumente istorice sub genericul „Flori muzicale”. Astfel, în 2023, Marius Malanețchi și Maria Bunea, alături de tinerii muzicieni din „Moldovan National Youth Orchestra” și colegi din Austria, Slovenia și Spania, au prezentat un emoționant program muzical din barocul italian la instrumente istorice – vioară, violă și violoncel baroce, clavecin și chitară barocă.