Chișinăul se pregătește să redevină un jucător important în regiune în domeniul inovării. În această lună a fost inaugurat primul hub din Republica Moldova destinat inovării: Digital Park.
Este vorba de un proiect al concernului StarNet, a cărui primă fază a fost finalizată în data de 4 decembrie. Digital Park a fost inaugurat printr-o conferință internațională dedicată industriei IT, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice și companiilor din Republica Moldova, România, Ucraina și Bulgaria.
Digital Park include cele mai moderne birouri din Chișinău, spații de coworking, pentru conferințe și de socializare, o bancă, un parc în inima capitalei Republicii Moldova, un restaurant și un data center. Practic, în acest moment, Digital Park oferă companiilor locale și celor multinațional un mediu care se ridică la cele mai înalte standarde cerute de IT și de industriile creative.
Potrivit fondatorului grupului StarNet, Alexandru Machedon, Digital Park reprezintă concretizarea unui vis: acela de a dezvolta în Republica Moldova industrii care pot produce valoare adăugată mare și care pot oferi toate condițiile pentru a-i păstra acasă pe cei mai talentați tineri. De asemenea, Alexandru Machedon speră să îi determine să revină acasă, cu ajutorul acestui proiect, pe mulți dintre tinerii moldoveni care au ales o viață mai bună în Occident.
Sufletul proiectului a fost și este Aurelia Salicov. Ea a anunțat că, în cel mai scurt termen, Digital Park va fi certificată drept clădire verde. Procesul de certificare are loc în conformitate cu standardele BREAM. Astfel, Digital Park va deveni prima clădire verde din Republica Moldova.
La inaugurarea Digital Park au liat parte premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, fostul vicepremier al Republicii Moldova, Andrei Năstase, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Dereck J. Hogan, fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale din România, Marius Bostan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, primarul Chișinăului, Ion Ceban, reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova și din România, printre care consilierul local din Râciu, Ciprian Belean, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, precum președintele clusterului Transylvania Energy, Alexandra Stoica.
”Dezvoltarea infrastructurii moderne este esențială pentru atragerea de investitori. Sunt multe companii de IT din Cluj care prospectează posibilitatea extinderii în Republica Moldova, iar acum Digital Park reprezintă încă un argument în acest sens”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.
”Companiile românești sunt interesate de Republica Moldova. Dezvoltarea unor proiecte precum Digital Park reprezintă un pas fundamental pentru atragerea de firme cu potențial de inovare”, a spus consilierul local Ciprian Belean.
Pentru echipa Digital Park, anul 2020 înseamnă o nouă provocare: începerea fazei a doua proiectului. Aceasta este o investiție de tip brownfield, care presupune reconversia unei hale industriale într-un spațiu modern. Această fază va dura, probabil, trei ani.