Militarii Diviziei 4 de Infanterie vor celebra Ziua Eroilor. De ce este aceasta o sărbătoare regală

Ziua Eroilor va fi celebrată în județul Cluj cu participarea militarilor clujeni și din reprezentanți ai structurilor de forță din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Toate ceremoniile sunt programate la miezul zilei. Anul trecut, la aceste ceremonii de la Cluj a participat și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care are și gradul de colonel în rezervă al Armatei Române.”În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc joi, 09 iunie, ora 12.00, ceremonii militare şi religioase, organizate împreună cu autorităţile publice locale, prilejuite de comemorarea Zilei Eroilor.

La nivelul garnizoanei Cluj-Napoca, militarii marii unităţi participă la manifestările dedicate Zilei Eroilor, după următorul program: la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca (Calea Turzii): detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, ai Inspectoratului Pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj și ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”; la Cimitirul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău: detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Artilerie Antiaerienă „Andrei Mureşianu” şi ai Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca; la Troiţa din comuna Feleacu: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 317 Cerecetare „Vlădeasa”; la Monumentul „Eroul Aviator Traian Dîrjan” din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”; la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument este asigurată de militari ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.”, spun reprezentanții Diviziei 4 de Infanterie ”Gemina”.

Ziua Eroilor este o sărbătoare regală. Celebrarea ei a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I, în contextul în care, prin Tratatul de la Versailles, care a pus capăt Primului Război Mondial, statele semnatare și-au asumat obligația de a-i cinsti deopotrivă pe militarii căzuți pe front, indiferent de partea cui au luptat. România a fost primul stat din lume care a respectat această obligație. Regele Ferdinand I a stabilit că Ziua Eroilor va fi serbată de ziua Înălțării Domnului. Ca urmare a decretului regal, au putut fi astfel onorați și militarii români din Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat și Bucovina, care au căzut după ce au luptat în armata austro-ungară, atât în anii 1914 – 1916, în care România a fost neutră, cât și în anii 1916 – 1918, când România a luptat împotriva Puterilor Centrale. În perioada comunistă, după alungarea Regelui Mihai I din țară, comuniștii au schimbat, datorită dublei dimensiuni a sărbătorii, regală și religioasă, data celebrării Zilei Eroilor. Ei au stabilit că Ziua Eroilor trebuie celebrată în ziua de 9 mai, care, în URSS, a marcat capitularea Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial. Conducătorii Germaniei au semnat, de fapt, capitularea în seara de 8 mai, însă, datorită diferențelor de fus orar, la Moscova era deja trecut de miezul nopții. De aceea, istoriografia occidentală consemnează finalul războiului din Europa în data de 8 mai, iar sovieticii în data de 9 mai. Tot un fals istoric a fost și serbarea Zilei Independenței României în data de 9 mai, în perioada comunistă, în condițiile în care independența a fost proclamată oficial în data de 10 Mai, Ziua Regalității. După căderea comunismului, autoritățile au decis să revină la vechea dată a serbării Zilei Eroilor de Înălțarea Domnului, însă celebrarea Zilei Independenței la data reală de 10 Mai a devenit posibilă abia din acest an.

Related posts

Leave a Comment