Mii de clujeni au venerat moaştele Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea

Mii de clujeni au venerat moaştele Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea. Este vorba de unul dintre cei mai importanţi sfinţi contemporani,  primul Papă care a vizitat România în anul 1999. Moaştele, reprezentante de câteva picături din sângele său, au fost aduse în catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă. Importanţa evenimentului a fost subliniată de PS Florentin Crihălmeanu, care a fost consacrat episcop, în 1997, chiar de către Sfântul Ioan-Paul al II-lea.

Sfântul Ioan-Paul al II-lea s-a născut în 1920, în Wadowice, Polonia, într-o familie care, potrivit scriitorului Nicolae Mareş, are un strămoş român, Bartolomej Wojtyla, menţionat documentar în 1788. La botez, a primit numele de Karol Wojtyla. Tatăl său, subofiţer al Armatei Imperiale Austro-Ungare, şi-a botezat copilul Karol în onoarea ultimului împărat austro-ungar, Sfântul Carol de Habsburg. La vârsta de 9 ani, tânărul Karol Wojtyla şi-a pierdut mama. A devenit, în 1938, student la Universitatea Jagellonă din Cracovia. După invadarea Poloniei, în 1939, Universitatea şi-a închisi porţile, iar Karol Wojtyla a muncit într-o fabrică de produse chimice, Solvay. În paralel, a continuat studiile teologie în mod clandestin. La 1 noiembrie 1946, el a fost hirotonit preot. A fost trimis la studii în Vatican, unde a obţinut doctoratul în teologie, în 1948. Întors în Polonia, a obţinut un doctorat în filosofie. 

 

În 1953, a început să predea la Universitatea din Cracovia, iar din 1954 şi la Universitatea din Lublin. Din 1958, a fost hirotonit ca episcop auxiliar de Cracovia, iar din 1964, a devenit arhiepiscop de Cracovia. În 1967, a fost creat cardinal al Sfintei Biserici Catolice. În 16 octombrie 1978, el a fost ales Papă sub numele de Ioan-Paul al II-lea. Era primul Papă neitalian din 1522. Sfântul Ioan-Paul al II-lea a fost încoronat Suveran Pontif în 22 octombrie 1978. El a fost primul Papă polonez. A înfruntat un atentat terorist, a înfrânt comunismul şi a contribuit la renaşterea Europei.

 

În 1999, a fost primul Papă care a vizitat România şi, totodată, primul Suveran Pontif care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. Milioane de oameni au scandat ”Unitate! Unitate!”, atunci când Sfântul Ioan-Paul al II-lea a vizitat Bucureştiul. Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat o vizită în Transilvania, regiunea care fusese martoră la martiriul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Totuşi, el l-a îmbrăţişat în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea şi apoi pe arhiepiscopul greco-catolic de Cluj-Gherla, IPS George Guţiu. Sfântul Ioan-Paul al II-lea s-a înălţat la Părintele Ceresc în 2005. El a fost beatificat la 1 mai 2011 şi a fost canonizat în 2014.

 

Related posts

Leave a Comment