Mentalitate de milițian: Poliția Locală Cluj-Napoca a dat jos tricolorul de pe Opera Română și afișul omagial al Regelui Mihai I

Scene incredibile în Cluj-Napoca: milițienii din Poliția Locală au dispus îndepărtarea drapelului național de pe Opera Națională Română, precum și îndepărtarea afișului omagial care marca împlinirea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, eliberatorul Clujului. Este pentru prima dată în istorie când Poliția Locală intervine pentru a îndepărta un drapel românesc de pe o clădire publică. Motivul oficial a fost lipsa unui aviz pentru instalarea drapelului și a afișului omagial.

„Joi, împreună cu prieteni din Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, am pus pe fațada operei din oraș un portret al Regelui Mihai și un steag tricolor cu stema Regatului României. Neîndoielnic, aveam acordul scris al conducerilor operei și a teatrului, bannerul și steagul trebuind să rămână expuse public până luni pe 25 octombrie, când se vor împlini o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai. Intempestiv, vineri dimineața, angajati ai teatrului au dat jos aranjamentul comemorativ. Motivul invocat era că atât opera, cât și teatrul au fost amenințate cu amenzi usturătoare de poliția primăriei. La rându-le, cerberii din poliția locală și-au motivat pofta de a scrie procese verbale arătând că bannerul nu are avizul primăriei, că astupă geamurile clădirii sau că are un scop publicitar.

De precizat că ferestrele cu pricina sunt mate, iar despre publicitate ce să mai vorbim… Privitor la povestea avizului, după cum aveam să aflăm în cursul zilei de vineri, acesta era absolut necesar, primăria fiind un fel de instanță supremă în materie de bun gust și spirit artistic. Sigur, necunoașterea nu știu cărui obscur HCL nu poate fi o scuză, dar cred că, în această speță, putea exista oarece întelegere, mai ales că, știm bine cu toții, nu-i simplu de ținut ritmul cu zvăpăiata birocrație românească.

P.S. Atât Opera Română, cât și Teatrul Românesc din Cluj au fost inființate dupa Marea Unire din 1918 prin decrete regale emise de Regele Ferdinand I. Cert este că un aranjament vizual-simbolic temporar, menit să le amitească trecătorilor de ultimul Rege al românilor, s-a transformat într-o vânzoleală „eroică” pe relația primărie-teatru, pe cât de ridicolă, pe atât de dureroasă. O întâmplare-incident care, respectând diferența de proporții, nu are cum să nu ne aducă aminte de marile fapte de arme săvârșite de Ion Iliescu prin anii ’90, când Regele Mihai era urmărit cu T.A.B. – urile pe autostradă”, afirmă Cornel Jurju, președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, organizația care a inițiat demersul comemorativ.

 

 

Related posts

One Thought to “Mentalitate de milițian: Poliția Locală Cluj-Napoca a dat jos tricolorul de pe Opera Română și afișul omagial al Regelui Mihai I”

  1. Şerban

    Din păcate primăria are dreptate. Asemenea bannere, de mari dimensiuni, se pun numai cu avizul prealabil al primăriei care indică condiţiile de siguranţă ce trebuie să le respecte respectivele bannere. Ce s-ar fi întâmplat dacă la o pală mai puternică de vânt zburau şi loveau pe cineva aflat pe scări sau se puneau pe parbrizele unor maşini aflate în deplasare etc.?
    Acum aştept să fiu declarat antinaţionalist, vândut PNL-ului USR-ului etc….

Leave a Comment