A fost semnat Parteneriatul strategic româno-polon


Preşedintele Republicii Polone, Lech Kaczynsky s-a aflat astăzi în vizită oficială în România. Liderul polon a discutat cu preşedintele Traian Băsescu subiecte economice şi diplomatice în contextul relaţiilor directe şi în interiorul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord Atlantice. Preşedintele Lech Kaczynski a anunţat, de asemenea, semnarea unui acord bilateral.Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vizita omologului său polonez, Lech Kaczynski, a avut ca obiectiv semnarea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, România şi Polonia, eveniment încheiat cu puţin timp în urmă la Palatul Cotroceni. Acest parteneriat – spunea şeful statului – vizează cooperarea politică în domenii precum securitatea, energia şi dezvoltarea durabilă, agricultura, dezvoltarea regională, transporturile precum şi schimbările climatice. Traian Băsescu a subliniat că în discuţiile avute cu preşedintele Poloniei a constatat existenţa unor abordări comune atât în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, cât şi în ceea ce priveşte viitoarea structură a Comisiei Europene.
“Parteneriatul strategic vizează cooperarea politică şi în domeniul securităţii, energie şi dezvoltare durabilă, agricultură, dezvoltare regională, transporturi, schimbări climatice şi alte obiective comune în regiune. În discuţiile pe care le-am avut cu domnul Preşedinte, am constatat abordări comune, atât în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, cât şi în ceea ce priveşte viitoarea structură a Comisiei. De asemenea, am abordat problematică regională, legată de Balcani, Ucraina, Republica Moldova, precum şi Asia Centrală, în mod deosebit cu privire la resursele energetice”, a spus preşedintele Traian Băsescu în urma semnării acordului strategic dintre cele două ţări..
La rândul său, preşedintele Lech Kaczynski a afirmat că nu au fost evitate în cadrul convorbirilor teme precum Ucraina sau Turcia şi a adăugat că discuţiile vor continua în această seară în timpul dineului oferit de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Related posts

Leave a Comment