”Memorialul durerii” la Cluj-Napoca

Conferința inaugurală a celui de-al IX-a Simpozion național de jurnalism, organizat de Catedra de Jurnalism, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în perioada 22-23 octombrie 2010, a avut ca subiect, cazul cunoscutului serialului documentar ”Memorialul durerii”. Tema simpozionului de anul acesta este ”Documentarea în jurnalism”.

Memorialul durerii este un serial documentar care cuprinde 120 de episoade, de importanță internațională, pe care TVR-ul l-a difuzat începând cu anul 1991. Acest serial, premieră în România datorită temei abordate, gravității situațiilor prezentate și a greutății documentării, îi are ca protagoniști pe deținuții politici și pe intelectualii care au suferit în închisori, în timpul dictaturii ceaușiste din cauza gândirii lor anticomuniste. În timpul conferinței, realizatoarea serialului, jurnalista Lucia Hossu-Longin a vorbit despre greutatea realizării și importanta acestui documentar, care este o parte din istoria poporului român. ”Primul proiect a fost geografia spațiului concentrațional, deci noi am deschis pușcăriile, noi am deschis ușile ferecate ale închisorilor despre care nu știam nimic și nimeni nu ne furniza nici o informație. Această primă informare era foarte importantă, că nu puteai să spui poezie în închisoare” a declarat Lucia Hossu-Longin.

Reușita acestui serial documentar a fost tăria de caracter, ambiția și lupta pe care a dus-o realizatoarea, împreună cu echipa de filmare, cu puterea politică, împotriva piedicilor care aveau scopul să o facă să renunțe. Greutatea în documentarea pentru realizarea Memorialului durerii a fost aceea ca echipa să ajungă să aibă acces la arhivele securității în care se găseau rapoartele activităților și acuzațiile care le erau aduse deținuților politici. ”Prima dificultate a fost să obținem date și informații despre cum funcționau aceste închisori. Le-am obținut de la protagoniști, de la martori, dar era important să le obținem de la securitate, de la arhive. Într-un târziu am reușit să obținem foarte puțin, tot timpul ni se dădeau cu lingurița ca medicamentul, așa ni se dădeau aceste informații” a mai adăugat jurnalista.

La sfârșitul conferinței participanții la simpozion au avut ocazia să vizioneze un episod al Memorialului, cazul lui Gheorghe Emil Ursu, deținut politic încarcerat la închisoarea din Aiud.
Gheorghe Emil Ursu a fost un luptător anticomunist care a fost turnat securității și a fost închis din cauza jurnalului personal în care scria gândurile sale referitoare la regimul comunist și din cauza faptului că nu voia să adere la partidul de guvernare din acea vreme. Acesta a murit în penitenciarul de maximă securitate din Aiud, în anul 1985. Conducerea închisorii a declarat că moartea deținutului a survenit în urma unui infarct, însă în dosarele securității apare informația că, după examenul medico-legal, s-a constata faptul că deținutul a murit din cauza leziunilor fizice și interne grave care au dus la ruperea intestinului subțire, leziuni provocate de bătăile regulate care îi erau administrate de colegii de celulă, la ordinul conducerii penitenciarului .

Related posts

Leave a Comment