Medicina zilei de mâine: Regina Maria a devenit prima rețea care folosește inteligența artificială pentru diagnosticare medicală

Este cât se poate de clar că inteligența artificială va revoluționa medicina. Progresele impresionante din acest domeniu vin să ajute medicii și să ofere soluții rapide pacienților. Din 2021, întreaga rețea de centre de imagistică REGINA MARIA beneficiază de un algorim de inteligență artificială. De aceea, încă din decembrie 2021, întreaga rețea de centre de imagistică REGINA MARIA beneficiază de un algorim de inteligență artificială.

Cum funcționează acest sistem explică prof. dr. Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, lider medical al Diviziei de imagistică din Rețeaua de Sănătate Regina Maria:

„Inițial, softul a fost dezvoltat pentru citirea radiografiilor de torace, însă ulterior a fost folosit și pentru citirea examinărilor de tomografii de torace, mai ales în zona COVID,  softul reușind să facă o citire de către calculator a radiografiei sau a CT-ului în zona toracică și să facă aprecieri foarte exacte asupra diagnosticului. Algoritmul este realizat după introducerea în baza de date a unui număr impresionant de rezultate ale investigațiilor radiografice și computer tomografice. Vorbim de milioane de rezultate. Inteligența artificială este partea cea mai inovatoare a radiologiei. Sigur că nu înlocuiește deciziile umane, dar ajută enorm în creșterea vitezei și în acuratețea diagnosticului pe care medicul îl oferă.”, lămurește dl. profesor Bîrsășteanu.

Softul este integrat, de asemenea, în sistemul PACS (Sistemul de Arhivare și de Comunicare a Imaginilor). Practic, el face o precitire a radiografiei sau a examinării tomografice de torace și arată medicilor, din rapoartele anterioare pe care le-a „învățat”, zonele afectate. Sistemul se numește XVision și, prin această investiție, REGINA MARIA a devenit prima rețea care folosește inteligența artificială pentru servicii de computer tomograf toracic și radiografii toracice.

„Astfel, putem valida rezultatul pe care calculatorul îl realizeaza în mod obiectiv asupra unei radiografii sau asupra unei examinari CT”, mai explică profesorul.

Ce avantaje sunt pentru pacient ?

Inteligența artificială este un instrument important, în special în monitorizarea pacienților post COVID și a pacienților oncologici. Avantajul vine din garanția rezultatului, fiecare imagine de RX și CT fiind automat analizată la finalul investigației.

„Calculatorul elimină subiectivismul medicului, vizualizează în mod foarte obiectiv și scanează aproape spontan examinarea, atentionându-l pe acesta asupra leziunilor existente, a zonelor anormale. Și, dacă vreți, mai simplu, crește calitatea raportului medical, a rezultatului final al examinărilor pe care pacientul le face in Rețeaua de Sănătate Regina Maria. Este un fel de feedback de supracontrol pe anumite tipuri de investigații și anumite tipuri de patologie”, spune medicul.

Pe scurt, factorul timp este extrem de important. După terminarea investigației, calculatorul scanează aproape spontan, într-un timp scurt, investigația și atenționează asupra zonelor cu probleme.

Inteligența artificială mai are un plus: este centrată pe calitatea relației medic-pacient, care este atât de importantă de ambele părți.

Related posts

Leave a Comment