Medicii de familie din județul Cluj cer ajutorul autorităților. De la instituirea stării de alertă, a crescut foarte mult numărul pacienților care se prezintă fizic în cabinetele medicilor de familie, în condițiile în care multe dintre aceste cabinete nu au primit măști de protecție, viziere sau dezinfectanți, iar acele cabinete care au primit, au primit doar cantități mici, potrivit Via Cluj TV.
Declanșarea pandemiei de coronavirus a dus la creșterea semnificativă a donațiilor de echipamente sanitare și de bani către spitale, mai ales către cele aflate în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. În aceste condiții, cabinetele medicilor de familie au fost lăsate deoparte la distribuirea de materiale sanitare de protecție. Acest lucru reprezintă o problemă, deoarece, în contextul relaxării măsurilor de distanțare socială, activitatea cabinetelor medicilor de familie a revenit, practic, la nivelul normal, spune medicul de familie Claudia Felicia Pop, care este și cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj.
În multe situații, medicii de familie au fost nevoiți să își procure materialele de protecție pe cont propriu, uneori la prețuri exorbitante, mai spune medicul Claudia Felicia Pop.
Toate aceste lucruri s-au petrecut în contextul în care, din martie și până la jumătatea lunii mai, cabinetele medicilor de familie și-au redus drastic activitatea, la cererea autorităților. Acest lucru a însemnat și o scădere proporțională a veniturilor cabinetelor medicilor de familie.