Marele Premiu al TIFF rămâne în România. Cine a câștigat Trofeul Transilvania

Singurul film românesc din competiția oficială a TIFF este marele câștigător al festivalului clujean. Pelicula Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul Transilvania. De asemenea, regizorul Cristi Puiu a primit trofeul special TIFF 15, care marchează un deceniu și jumătate de la fondarea Festivalului Internațional de Film Transilvania.Sala Mare a Teatrului Național Român a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au dorit să asiste la Gala de Premiere a TIFF. Cele mai importante trofee au revenit unor regizori români, Bogdan Mirică și Cristiu Puiu. Însă organizatorii TIFF au premiat și două vedete ale cinematografiei mondiale. Actrița Sophia Loren a primit premiul pentru întreaga sa carieră, iar cineastul Iain Smith a primit premiul pentru contribuția sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Iain Smith s-a declarat îndrăgostit de Transilvania.

”Este o mare plăcere să fiu din nou în România. Știți că am făcut aici Cold Mountain și am fost prin Transilvania 10 zile acum mult timp. Și cred că, într-un fel ciudat, am trăit aici odinioară, într-o viață anterioară, pentru că mă simt acasă aici”, a spus Iain Smith.

Juriul TIFF a acordat și alte distincții. Premiul pentru cea mai bună regia i-a revenit lui Avishai Sivan pentru filmul Tikkun. De asemenea, a fost premiată și actrița Carmen Galin. Premiul special al juriului i-a revenit peliculei Sparrows, în regia lui Runar Runarsson. Premiul pentru cea mai bună interpretare i-a revenit lui David d”Ingeo, pentru rolul în pelicula Un loc la umbră. Juriul a acordat o mențiune specială cuplului Monika Maydenova și Alexander Benev pentru rolurile din pelicula Thirst. Premiul Zilelor Filmului Românesc a revenit peliculei Ultima Zi, în regia lui Gabriel Achim. Regizorul clujean Ion Indolean a primit premiul pentru debut, pentru pelicula Discordia, iar premiul pentru debut în scurt-metraj i-a revenit regizoarei Roxana Stroe, pentru pelicula O noapte în Tokoriki. Tot la capitolul scurt-metraje, juriul a acordat o mențiune specială peliculei Mă cheamă Costin, în regia lui Radu Potcoavă, iar Premiul Publicului i-a revenit peliculei Ușa deschisă, în regia Marinei Seresesky. Premiul FIPRESCI a revenit filmului Neon Bull, iar premiul juriului francofon a revenit peliculei Mor să-ți spun.

Related posts

Leave a Comment