Maramureș Balloon Fiesta #8 se desfășoară între 29 septembrie – 01 octombrie 2023

În perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2023 se desfășoară Evenimentul Maramureș Balloon Fiesta Ediția a 8-a, în două comunități din Țara Lăpușului, Rogoz și Lăpuș.

După 1 an și 3 luni pe drum, 45.000 km parcurși cu duba, până în India și înapoi, noi, Loredana și Peter, organizatorii festivalului, vă spunem cu drag – haideți să ne revedem acasă!”, este mesajul emoționant transmis cei către cei doi organizatori Loredana și Peter Hurley, pe platforma https://maramuresballoonfiesta.ro/.

Foto credit: https://maramuresballoonfiesta.ro/

Festivalul baloanelor cu aer cald este un eveniment popular în care participanții se adună pentru a admira, a călători și a se bucura de spectacolele de baloane cu aer cald. Acesta a avut loc prima oară în anul 2011.

În data de 29 septembrie, de la ora 13:30, în Rogoz la Casa Muzeu, lângă bisericuța de lemn recunoscută UNESCO, va avea loc o clacă de desfăcat mălai. De la ora 15.00, Maria-Casandra Hauși va susține un recital – hori din moși strămoși. În curtea muzeului vor putea fi admirate fotografiile lui Nicoale Rafael Stoian, a evidențiat cariera rapsodului popular Nicolae Pițiș, reprezentant al cântecului lăpușean și deținător al titlului de Tezaur Uman Viu, acordat în 2011 de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, împreună cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial.

Intrarea este liberă și deschisă tuturor.

”Piloți, echipaje, vizitatori, localnici, participăm cu toții la Clacă și la ora 16:30 pornim spre terenul de decolare, pentru zborul liber de după amiază. ” Clacă la desfăcat mălai… așa să fie și toamna aceasta cu zile însorite, roade bogate și oameni minunați care să ne dea o mână de ajutor. Claca la desfăcat face ca o zi obișnuită de lucru să se transforme într-o zi de sărbătoare. Clăcanii sunt răsplătiți cu bucate alese: pâine și prăjitură de mălai, cocoși la ciur, dar mai cu seamă povești și hori mândre lăpușenești, horite așa ca odinioară!”, au scris organizatorii pe pagina de socializare.

Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 15.00, comunitatea din Lăpuș vă invită la un picnit deschis, pe iarbă și baloți de fân. Copiii și bătrânii satului, Horitoarele din Lăpuș care horesc în timp ce pregătesc plăcintele lor vestite, grupuri de muzicanți locali, oameni din satele vecine, toți așteaptă bucuroși oaspeții.

Baloanele pot fi admirate în diminețile zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, la ora 07:30 și în după amiezele de vineri și sâmbată de șa ora 17:00.

 

Phto credit: https://maramuresballoonfiesta.ro/

”Haideți să vă alinați dorul de copilărie și să ne bucurăm împreună!”, ne îndeamnă cu bucurie și dor Calina Marzac, administrator al Casei Muzeale Rogoz.

Photo Credit: https://www.facebook.com/maramuresballoonfiesta

În lume, cele mai cunoscute festivaluri ale baloanelor cu aer cald includ Festivalul Balonului cu Aer Cald de la Albuquerque, New Mexico (SUA), Festivalul Balonului cu Aer Cald de la Bristol (Marea Britanie), dar și Festivalul Balonului cu Aer Cald de la Cappadocia (Turcia).

CITEȘTE ȘI:

Parada de la înălţime: “niciodată senzaţia de libertate nu a fost atât de copleşitoare”

UBB se implică în conservarea tradițiilor din Maramureș

 

 

 

Related posts

Leave a Comment