Lipsa de fermitate a Baroului Bucureşti dăunează profesiei de avocat

De Monica Macovei, europarlamenar PPE/PDL

Baroul București a amânat de câteva ori luarea deciziei privind excluderea lui Adrian Năstase, deși situația acestuia se încadrează în prevederile legale care reglementează profesia de avocat.Astfel, Legea 51/1995 a profesiei de avocat, prevede:

– încetarea calității de avocat “în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii” (art 27, lit d).

– şi că este nedemn de a fi avocat “cel condamnat definitiv prin hotarâre judecatorească la pedeapsa cu inchisoare pentru savârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”( art. 14, lit. a).

În situația lui Adrian Năstase se află și fostul judecător Florin Costiniu și fostul senator Cătălin Voicu. Toți trei au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție sau asimilate coruptiei și era de așteptat ca Baroul București să nu aibă nicio ezitare în a lua decizii de excludere din avocatură în astfel de situații.

O simplă reamintire:
– Năstase Adrian – condamnat la 2 ani închisoare pentru ca s-a folosit de funcția de președinte de partid pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase. A executat 8 luni.
– Voicu Cătălin – condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, este în penitenciarul Rahova.
– Costiniu Florin – condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă.

Menținerea lui Nastase, Voicu si Costiniu în breasla avocaților ar fi o ofensă pentru toți cei care profesează cu respect pentru lege. Ce să înțeleagă avocații onești: dacă un magistrat este condamnat pentru corupție, se poate face liniștit avocat și poate profesa? Este jignitor atât pentru avocați, cât și pentru magistrați! Așa cum erau și declarațiile condamnatului Cătălin Voicu, conform stenogramelor din dosar: “ dacă pierdem alegerile, rețeaua e în funcțiune” și “ i-am rezolvat pe toti, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu pușcărie”, care au accentuat percepția negativă a oamenilor despre justiție.

Sper şi îndemn Baroul Bucureşti să ia decizii conform legii si care sa îl onoreze.

Related posts

Leave a Comment