Liceul pentru Deficienți de Auz are un nou internat

Consiliul Județean Cluj a finalizat construirea noului internat al Liceului Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca. Internatul este singurul de acest gen din România din perspectiva condițiilor de acomodare și a confortului pe care îl oferă elevilor școlarizați în cadrul unei instituții de învățământ special.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, afirmă că „Noul internat al Liceului pentru Deficienți de Auz este unul model, așa cum ar trebui să arate orice internat școlar al anului 2020. În ce ne privește, am alocat întreg sprijinul necesar pentru a avea o clădire ultramodernă, dotată și mobilată, care să ofere cele mai bune condiții copiilor găzduiți aici”.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Istvan Vakar, este de părere că ”avem datoria de a asigura condiții decente de locuire și de viață, în general, pentru toți copiii aflați în grija noastră. Este un semn de normalitate faptul că și copiii cu deficiențe de orice fel au acces la un internat modern”.

Edificarea unei clădiri distincte cu destinația de internat a fost determinată de necesitatea separării funcționale a celor două servicii principale oferite elevilor Liceului pentru Deficienți de Auz: activitatea instructiv-educativă și cazarea, respectiv servirea mesei. Până acum, cazarea elevilor din alte județe se realiza în clădirea școlii, veche de 130 de ani, în cadrul a șase dormitoare intercalate printre sălile de clasă. Fiecare asemenea spațiu dispunea de câte 25-30 de paturi etajate.

În urma construirii noului internat, problemele de funcționalitate au fost eliminate în totalitate întrucât construcția este una independentă de corpul școlii. Ea fiind prevăzută cu 14 dormitoare dispuse pe trei etaje și care numără un total de 150 de paturi neetajate. Fiecare asemenea dormitor dispune de cel mult patru paturi, iar elevii sunt cazați separat, în funcție de gen, vârstă și deficiențe asociate. De asemenea, există și câte un grup sanitar comun la fiecare două dormitoare.

Structural, noua clădire ultramodernă, realizată la cele mai înalte standarde în domeniu, dispune de o suprafață construită de 610 mp și o suprafață desfășurată de 2.560 de mp. Subsolul este compus dintr-un adăpost de protecție civilă, centrală termică, depozite de alimente, spălătorie, uscătorie, călcătorie și grupuri sanitare pentru personal. La parterul clădirii se află o sală de mese cu o capacitate de 128 de locuri, bucătăria și infirmeria, în timp ce la cele trei etaje sunt amenajate dormitoarele și grupurile sanitare.

Valoarea totală a investiției a fost de 10.135.000 lei, banii fiind asigurați, în proporție de 98%, de către Consiliul Județean Cluj. De asemenea, dotarea dormitoarelor cu mobilier a fost realizată printr-o alocare separată din bugetul Consiliului Județean, în valoare de 214.000 lei.

În prezent, în cadrul Liceului pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca sunt școlarizați elevi proveniți din Cluj și alte 17 județe ale țării.

Related posts

Leave a Comment