„Cenuşăreasa” (La Cenerentola), de Gioacchino Rossini, un spectacol încântător, realizat în colaborare cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, joi, 15 mai 2014, ora 10.00. Matineul le va oferi ocazia spectatorilor, indiferent de vârstă, să pătrundă în fascinantul univers al teatrului liric, bucurându-se de o operă clasică şi mult îndrăgită, precum şi de contactul direct cu artiştii, scena şi orchestra, mai puţin accesibile în alte contexte artistice.
La Cenerentola, a cărei premieră a avut loc la Teatro Valle din Roma, în anul 1817, este o operă în două acte, după un libret de Jacopo Ferreti, inspirat de clasicul basm al copilăriei. Versiunea lirică a Cenuşăresei păstrează aerul proaspăt şi suav al poveştii, având-o ca protagonistă pe Cenerentola, frumoasa soră vitregă a urâcioaselor Clorinda şi Thisbe, fiicele lui Don Magnifico, baron de Montefiascone. Finalul fericit al Cenuşăresei vine odată cu Don Ramiro, prinţul de Salerno, cei doi îndrăgostindu-se la fastuosul bal de la castel şi trăind fericiţi pentru totdeauna.
Îndrăgita poveste pusă pe muzica lui Gioacchino Rossini are, alături de şarmul liric, şi un important rol educativ pentru micii spectatori, care vor fi încurajaţi să se implice activ în spectacol, vor fi invitaţi să cânte alături de artişti şi cărora li se vor dezvălui misterele din fosa orchestrei şi din spatele uriaşei cortine. Spectacolul este, astfel, tocmai potrivit unei excursii şcolare ori unei dimineţi petrecute în familie, alături de cei mici, care vor descoperi lumea strălucitoare a operei, pe care o vor îndrăgi numaidecât.
Basmul muzical de joi, 15 mai, îi va aduce pe scenă pe Magda Maftei, Tony Bardon, Cristian Hodrea, Timea Fülöp şi Laura Essig, alături de Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului Adrian Morar. Regia este semnată de Ina Hudrea.
Acest spectacol-matineu vine ca şi o continuare a iniţiativei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca de a-şi deschide porţile tuturor spectatorilor, mici sau mari, iubitori ai operei ori celor aflaţi la primul contact cu aceasta, cu toţii având ocazia de a descoperi bogăţia teatrului liric.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală din Piaţa Ştefan cel Mare, deschisă de luni până vineri între orele 11-17 şi cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
Related posts
-
Expoziție de cărți ale istoricilor români, la Muzeul Octavian Goga
Biblioteca Muzeului Octavian Goga din Ciucea găzduiește o expoziție de cărți scrise de istorici români. ”Studiind... -
TIFF Sibiu pune accentul pe filmul german
Cel mai important festival de film din țară anunță cea de-a 18-a ediție la Sibiu. Aflat... -
O nouă expoziție de artă la Muzeul Octavian Goga din Ciucea
Muzeul Octavian Goga din Ciucea organizează un nou eveniment cultural. Este vorba de expoziție de artă...