La Stravaganza, concurs de muzică barocă la Cluj

Clujul va găzdui în luna mai unul dintre cele mai spectaculoase concursuri şi festivaluri de muzică barocă, La Stravaganza. În acest mod, Academia de Muzică Gheorghe Dima pune în valoare şi în acest fel moştenirea barocă a oraşului.

”Curentul interpretării „informate istoric” (Historically Informed Performance Practice) se bazează pe studiul tratatelor şi instrumentelor de epocă, pentru a recrea muzica trecutului într-o manieră cât mai apropiată de original, de felul în care a fost ea înţeleasă atunci. Acest curent prinde tot mai mult teren, atât în Europa Occidentală, unde a luat naştere de mai bine de cinci decenii, cât şi in Europa de Est, unde răspândirea sa ţine de trecutul mai recent. Şi pe celelalte continente, criteriile istorice definesc într-o măsură din ce în ce mai mare interpretarea muzicii vechi”, spun reprezentanţii Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

            

În acest context, Concursul de Muzică Barocă „La Stravaganza” pentru ansambluri camerale are menirea de a stimula tânăra generaţie în a-şi însuşi cunoştinţele şi aptitudinile interpretative necesare pentru abordarea repertoriului baroc în condiţii de acurateţe stilistică. ”Înscrierile sunt aşteptate până în 5 aprilie 2017 pe adresa transylvantiqs@gmail.com.

Concursul se desfăşoară în cadrul Festivalului de Muzică Barocă La Stravaganza, organizat bienal la Cluj de Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” şi Asociaţia Ansamblul Baroc Transylvania. În afara concursului, festivalul ajuns în 2017 la a V-a ediţie mai oferă recitaluri camerale de muzică barocă cu interpreţi consacraţi din ţară şi străinătate, un concert cu o orchestră barocă formată din laureaţi ale ediţiilor trecute, cât şi cursuri de măiestrie în diferite domenii ale muzicii vechi”, mai afirmă reprezentanţii Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

 

Related posts

Leave a Comment