La Cluj a fost inaugurată o cameră senzorială pentru pacienții bolnavi de Alzheimer – Află care sunt beneficiile și ce surprize îi așteaptă

La Centrul de zi Alzheimer a fost inaugurată o cameră de stimulare senzorială pentru pacienții cu diferite forme de demență. Pacienții cu Alzheimer sau alte forme de demență au la dispoziție o cameră senzorială, dotată cu echipamente speciale menite să le stimuleze simțurile, să-i ajute să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale – vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.

Proiectul are trei componente: camera senzorială, două grupuri de suport (unul la București, unul la Cluj) și prima tabără din România pentru pacienți cu Alzheimer și aparținători. Aceasta a avut în total 20 de beneficiari direcți: 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Camera senzorială este un spațiu special gândit, amenajat și echipat în care specialiștii vor putea să desfășoare activități pentru stimularea simțurilor și activității intelectuale ale pacienților. În egală măsură, este menită să îi ajute pe bolnavii de Alzheimer să se relaxeze. Încăperea relaxează, reduce anxietatea și oferă o stare de bine.

Pentru ca inovația să fie eficientă, este recomandată pacienților aflați în stadiile incipiente.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.

Related posts

Leave a Comment